Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 175 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Technologie čistého obrábění kroužku speciálního ložiska bruskou na otvory
Růžička, Daniel ; Kalivoda, Milan (oponent) ; Chladil, Josef (vedoucí práce)
Hlavním cílem této práce je porovnat 5 vytipovaných brousicích kotoučů, které se liší jak typem použitého materiálu, tak i svojí strukturou. Testování těchto kotoučů probíhá ve firmě SLB, spol. s r.o. na brusce na díry BDU 80, na které je postupně nastaveno 6 různých nastavení obráběcího cyklu, popsaných písmeny A´, A, B, C, D a E. Tato nastavení jsou rozdílná řeznými podmínkami a umožňují porovnat testované brousicí kotouče na základě osmi měřených parametrů jakosti povrchu broušených oběžných drah vnějších ložiskových kroužků ložiska SLB 84-74, které jsou dány přiloženou výkresovou dokumentací.
Metody dokončovacího obrábění děr pro uložení ložisek hřídelů.
Rybařík, Jaroslav ; Zemčík, Oskar (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Přehled některých metod dokončovacího obrábění děr jako jsou jemné soustružení, jemné frézování, broušení, vyvrtávání, vystružování a vyhrubování, honování a válečkování. Požadavky na povrch před umístěním ložiska, příklady ze strojírenské výroby a návrh řešení obrábění děr pro uložení ložisek v převodové skříni.
Efektivní obrábění nových keramických materiálů
Sámelová, Vendula ; Sedlák, Josef (oponent) ; Vrba, Vladimír (oponent) ; Humár, Anton (vedoucí práce)
Pokročilá keramika se dlouhodobě drží na předních příčkách seznamů perspektivních materiálů pro high-tech aplikace. Nejčastějším problémem jsou vysoké náklady na design, výrobu a opracování keramických dílů. Hlavním smyslem rozvoje technik zpracování keramiky je tedy cenově přijatelná, velkoobjemová výroba. Disertační práce je zaměřena na broušení karbidu křemíku SiC. Jedná se o materiál, který díky svým vynikajícím vlastnostem, nachází uplatnění při konstrukci strojních součástí. Hluboká znalost procesu broušení diamantovými kotouči je důležitá proto, že se jedná o jednu z dokončovacích metod obrábění a má tedy přímý vliv na kvalitu a pevnost dílů vyrobených z SiC. Stěžejní je zde otázka celkové kvality povrchu součástí po broušení diamantovým kotoučem a znalost faktorů, které mají na kvalitu povrchu vliv. Mezi tyto faktory patří zejména vibrace při broušení. Hlavním smyslem práce je vytvoření systému konkrétních vědecko-technických informací, které umožní aplikovat optimální technologické postupy při zpracování keramických součástí. Teoretická část práce obsahuje rozbor současného stavu poznání v oblasti obrábění keramiky, detailní rozbor procesu broušení keramiky diamantovými kotouči, teorii zpracování signálu a rozbor metod hodnocení kvality povrchu. Experimentální část obsahuje analýzu a diskuzi výsledků získaných při monitorování procesu broušení karbidu křemíku diamantovým brousicím kotoučem. Různými diagnostickými metodami byla potvrzena přítomnost kmitání o frekvenci blízké otáčkové frekvenci nástroje, které mělo zásadní, negativní vliv na kvalitu povrchu vzorků. Vibrační diagnostikou byl lokalizován konkrétní zdroj kmitání (upnutí obrobku) a následně byl odstraněn.
Sledování vlivu úpravy vzorků na stanovení vybraných vlastností biopaliva
Štenclová, Kristýna ; Lachman, Jakub (oponent) ; Lisá, Hana (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na vliv úpravy biopaliva před spalováním na jeho vlastnosti. První část práce obsahuje rešerši zabývající se charakteristickými vlastnostmi paliva, přípravou vzorků, metodami analýzy jednotlivých vlastností a představení různých typů mlýnů. Druhá část práce je experimentální. Zabývá se analýzou vlastností vzorků mletých při různém nastavení mlýna s přihlédnutím k teplotě ve mlýně během mletí.
Návrh moderní technologie výroby ocelových forem
Opršál, Radek ; Prokop, Jaroslav (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá modernizací výroby ocelových forem ve firmě P-D Refractories CZ a.s. Obsahuje rozbor stávajících technologií výroby, určení kritického místa ve výrobě a rozbor možností úprav stávající technologie. Dále obsahuje návrh nejoptimálnější metody řešení, technologický postup, upravený pro nové řešení, a zhodnocení.
Technologické parametry brousicího procesu
Řehák, Pavel ; Bumbálek, Bohumil (oponent) ; Prokop, Jaroslav (vedoucí práce)
V této práci je popsán brousicí proces včetně technologických podmínek s identifikací pohybů a rychlostí při broušení. Dále jsou popsány brousicí nástroje, jejich rozdělení a charakterizování. V posledním bodě jsou pak uvedeny některé dosahované parametry přesnosti broušené plochy a parametry struktury povrchu v závislosti na době trvání brousicího procesu.
Analýza tepelně ovlivněné povrchové vrstvy po broušení ložiskových kroužků
Filípek, Timotej ; Kalivoda, Milan (oponent) ; Jaroš, Aleš (vedoucí práce)
Cieľom tejto bakalárskej práce je stanovenie príčin vzniku popálenín na povrchovej vrstve obrobku po brúsení a ich eliminácia. Prvá časť sa zaoberá charakteristikou technológie brúsenia, typmi brúsiek a brúsnymi nástrojmi. Druhá časť sa venuje charakteristike procesných kvapalín, ich využitím a vhodnosti voľby v závislosti od rezných podmienok a materiálu. V tretej časti sa pojednáva o tom, čo je popálenina, príčina jej vzniku a následná eliminácia tohto nežiaduceho javu. Experimentálna časť, ktorá bola vykonaná vo firme Schaeffler Skalica, spol. s r.o. sa zaoberá vznikom tepelne ovplyvnenej povrchovej vrstvy z dôvodu nevhodných zrovnávacích brúsiacich parametrov a nevhodne zvolených intervalov medzi zrovnávaniami brúsiaceho kotúča. Počas vykonávania experimentálnej časti boli použité dva rôzne brúsiace kotúče, ktoré boli následne tiež porovnané z hľadiska vhodnosti na daný obrábací proces. Záverečná časť je vyhodnotením experimentálnej časti a zhrnutím poznatkov tejto problematiky.
Vliv mletí na vlastnosti vápence
Pavlík, Tomáš ; Bednárek, Jan (oponent) ; Šiler, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá suchým mletím vápence ve vibračním a v kulovém mlýnu. Pro mletí byly použity tři rozdílné vzorky vápenců. Vápence byly mlety ve mlýnech bez přídavku povrchově aktivních látek. Ve vibračním mlýnu bylo provedeno několik způsobů mletí. Nejprve byla stejná navážka vápence mleta po různou dobu mletí bez přerušování a u jednoho vzorku bylo provedeno mletí s přestávkami na chlazení mlecí tablety. Dalším způsobem bylo mletí různých navážek stejného vápence. Posledním způsobem bylo mletí stejné navážky různých vápenců. V kulovém mlýnu byl mlet jeden druh vápence po různou dobu mletí. U pomletých vzorků byly sledovány vlastnosti jako velikost a tvar částic, chemické složení, fázové složení a velikost krystalitů. Ke stanovení těchto vlastností bylo využito metod sítové analýzy, laserové difrakční analýzy, rastrovací elektronové mikroskopie, práškové rentgenové difrakční analýzy a rentgenové fluorescenční analýzy. Pro každý mlýn bylo vypočítáno množství energie spotřebované k pomletí vápence.
Technologie broušení
Beseda, Vojtěch ; Mouralová, Kateřina (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá technologií broušení. Teorii broušení je věnována první část. Navazuje část, kde jsou uvedeny výběry brousicích strojů z databází a katalogů výrobců. Na závěr je uvedena ukázka využití brousicího procesu v podmínkách menší strojírenské firmy. Jedná se o broušení vnitřní válcové plochy na součásti charakteru tenkostěnného pouzdra. Řešeno je přizpůsobení upnutí obráběné součásti, seřízení pracovního cyklu a kontrola rozměrové přesnosti dle výkresové dokumentace.
Možnosti redukce emisí CO2 produkovaných při výrobě portlandských cementů.
Dobrovolný, Petr ; Fridrichová, Marcela (oponent) ; Dvořák, Karel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se věnuje snížení emisí CO2 při výrobě portlandských cementů pomocí příměsi II. druhu. Zkoumá možnosti využití skelného recyklátu jako hydraulicky aktivní látky, závislost pucolanity na dosaženém měrném povrchu a způsobu mletí. Takto vzniklá příměs je zkoumána z chemického, mineralogického a technologického hlediska.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 175 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.