Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 73 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Development and optimization of methods for detection of selected fruit species in foodstuffs
Šlosárová, Katarína ; Wikarská, Monika (oponent) ; Fialová, Lenka (vedoucí práce)
Various types of adulteration of food products are becoming more frequent in the food industry than ever. That is no different for fruit products. This bachelor thesis deals with the detection of mango in fruit purées for infants through the use of qPCR and HPLC in three selected commercial products and their prepared replicas. Within the framework of molecular biology, different primers specific for mango were tested. Several primers, which were the most suitable for the demonstration of mango in fruit purées, were selected based on the course of the qPCR reaction, the size of the amplified product, specificity, and sensitivity. Using these primers, the presence of mango was proven in all six analysed samples. Regarding the instrumental part of the work, a rapid and simple method of extraction of phenolic compounds for their analysis by HPLC was tested, which has been previously successfully used on another plant matrix. This method was proved to be unsuitable for the extraction of phenolic compounds from fruit purées for the purpose of their authenticity verification using HPLC [1].
Molekulární diagnostika přítomnosti probiotik v fermetovaných potravinových matricích rostlinného původu
Péčiová, Bianka ; Fialová, Lenka (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce)
Probiotické baktérie sú dôležitou súčasťou ľudskej výživy a prinášajú mnohé zdravotné benefity. Konzumujeme ich nielen v tradičných mliečnych fermentovaných potravinách, ale čoraz viac sa do popredia dostávajú aj fermentované výrobky rastlinného pôvodu. V teoretickej časti práce sú zhrnuté všeobecné poznatky o probiotických mikroorganizmoch, jednotlivých druhoch používaných pri technológii spracovania rastlinných a mliečnych fermentovaných produktov, a ich vplyvov na ľudské zdravie. Nasledujúce kapitoly sú venované rôznym metódam identifikácie probiotických baktérií s dôrazom na molekulárnu diagnostiku, konkrétne metódou PCR. Experimentálna časť sa sústreďuje na identifikáciu baktérií mliečneho kvasenia vo fermentovanom produkte rastlinného pôvodu – v kvasenej kapuste za použitia dvoch metód izolácie bakteriálnej DNA a následnej analýze metódou PCR.
Důkaz vybraných druhů červeného ovoce v potravinách rostlinného původu pomocí multiplex PCR a instrumentálních metod
Vybíralová, Natálie ; Langová, Denisa (oponent) ; Fialová, Lenka (vedoucí práce)
Stále častěji se potraviny stávají předmětem falšování, výjimkou nejsou ovocné výrobky, které obsahují jahody, borůvky a maliny. Tato bakalářská práce je zaměřena na detekci jahod, borůvek a malin v modelových i reálných ovocných produktech pomocí multiplex PCR a HPLC. Teoretická část pojednává o složení červeného ovoce, jeho významu ve výživě člověka a především o izolaci DNA z rostlinného materiálu. Cílem experimentální části práce byla analýza vybraných komerčních ovocných pyré obsahujících maliny, jahody a borůvky a jejich replik pomocí vybraných instrumentálních a molekulárně-biologických metod a následné srovnání výsledků těchto metod. Komerční ovocná pyré byla zakoupena v maloobchodní síti a modelové směsi (repliky těchto pyré) byly připraveny v laboratoři. Z ovocných pyré byla vyizolována DNA, která byla po potvrzení její amplifikovatelnosti úspěšně využita v multiplex PCR pro důkaz malin, jahod a borůvek.V instrumentální části byly pomocí HPLC u modelových a komerčních směsí detekovány určité látky specifické pro červené ovoce.
Detekce vybraných druhů ovoce v potravinách rostlinného původu pomocí instrumentálních a molekulárně biologických metod
Ondruch, Petr ; Langová, Denisa (oponent) ; Fialová, Lenka (vedoucí práce)
Potraviny se často stávají předmětem falšování, výjimkou nejsou ani ovocné výrobky obsahující jahody. Tato práce se zabývá detekcí jahod v modelových a reálných ovocných výrobcích, aby mohlo být i případné falšování odhaleno. Cílem práce byla příprava modelových a reálných ovocných výrobků, jejich analýza pomocí vybraných instrumentálních a molekulárně-biologických metod a vzájemné srovnání výsledků těchto metod. Za tímto účelem byly připraveny modelové a zakoupeny komerční směsi ovocných výrobků. Pomocí UV-VIS spektrofotometrie u nich byl stanoven obsah polyfenolů a flavonoidů, které byly podrobněji charakterizovány pomocí HPLC. Z ovocných pyré byla vyizolována DNA. Pomocí vhodných primerů byla potvrzena případná amplifikovatelnost a tvorba produktu specifického pro jahodu. Tento produkt byl ověřen elektroforetickou kontrolou. V instrumentální části byly pomocí extrakce a HPLC u modelových a komerčních směsí detekovány určité látky. U vybraných látek bylo stanoveno i jejich množství. Nejnižší množství jahodové DNA, které bylo možné pomocí vybraných primerů u metody PCR detekovat, činilo 0,7 ng/µl, u komerčních směsí se tuto DNA detekovat nepodařilo. U metody HPLC se při zaměření na určitý fingerprint a množství pelargonidin-3-glukosidu ve vzorcích podařilo detekovat jahodu ve všech vzorcích. Za vhodnější se v tomto případě dá považovat instrumentální metoda.
Revize elektronické karty diabetika na Klinice diabetologie IKEM
Fialová, Lenka ; Blaha, Milan (oponent) ; Provazník, Ivo (vedoucí práce)
Karta diabetika je elektronický medicínský záznam na Klinice diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Jedná se o komplexní záznam o pacientovi, obsahující klinická a statistická data. Problémem karty diabetika je její obsáhlost a tedy i zdlouhavost vyplňování lékařskými pracovníky. Kvůli tomu klesá i její využitelnost. V práci je popsána tvorba programového modulu, který vede ke vzniku inovované karty diabetika vnořené do ambulantní zprávy a hlavně k novému uživatelskému rozhraní, pomocí něhož se zadávají do karty data. Dále jsou popsány další postupy mající za úkol podpořit implementaci do systému Zlatokop, nemocničního informačního systému v IKEM. Součástí je i zhodnocení přínosů této karty a přiblížení současného stavu tohoto projektu. Před popisem samotného řešení se práce věnuje ozřejmění základních oblastí týkajících se karty diabetika. Jedná se o obor elektronického zdravotnictví, speciálně potom v oblasti elektronického zdravotního záznamu, dále o oblast databází se zaměřením na Caché, databázi používanou v systému Zlatokop. Práce také podává základní informace o onemocnění diabetes mellitus a o základních principech uživatelského prožitku.
Non-traditional sources of proteins and their potential applications
Kubisová, Petra ; Fialová, Lenka (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
This bachelor thesis is focused on choosing the non-traditional sources of proteins, their characterization and subsequently its potential applications in diet of sportsmen. The theoretical part is focused on specification of importance of proteins in nutrition, description of different available protein supplements for sportsmen and essential characterization of chosen samples. The practical part of this bachelor thesis is focused on analysis of proteins, sacharides and lipids in samples. Nutritional components were analysed by different methods such as spectrophotometric methods, electrophoresis, gas chromatography etc.
Moderní cloudová řešení v podniku
Fialová, Lenka ; Svatý, Lukáš (oponent) ; Kříž, Jiří (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá využitím cloudového řešení v konkrétním podniku. Hlavním cílem práce je výběr systému, který umožní sdílení a synchronizaci dat mezi zaměstnanci a návrh jeho nasazení s ohledem na potřeby analyzované firmy. V rámci práce je také vypracována situační analýza podniku, studie příležitosti a analýza rizik.
Měření tlaku v infuzním systému
Fialová, Lenka ; Mézl, Martin (oponent) ; Harabiš, Vratislav (vedoucí práce)
První část této práce se věnuje historickému vývoji infuzní techniky, zvláště potom současnému vývoji přístrojové infuzní techniky. Následně jsou popsány základní principy infuzních pump a lineárních dávkovačů. Druhá část představuje bezpečnostní prvky, které jsou součástí těchto systémů. Jedním z nich je alarm okluze, kterému je věnována praktická část práce. Je navržena metoda měření, která ověřuje funkčnost tohoto alarmu v přístrojích dvou různých výrobců při jejich různém nastavení. Data získaná touto metodou jsou statisticky zhodnocena a výsledky následně diskutovány.
Izolace a identifikace kvasinek z vinice pro jejich možné využití k výrobě vína
Fialová, Lenka ; Dudášová, Hana (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Cílem této práce byla izolace kvasinky Saccharomyces cerevisiae z povrchu bobulí révy vinné odrůd Malverina a Sauvignon. Pro identifikaci izolovaných kvasinek byla využita metoda PCR-RFLP. Polymerázovou řetězovou reakcí byl amplifikován úsek 5,8S ITS rDNA, ohraničený primery ITS1 a ITS4. Pro následnou restrikční analýzu byly využity endonukleázy HaeIII, HhaI, HinfI a TaqI. Výsledky byly zpracovány UPGMA shlukovou analýzou v programu BioNumerics. Dominantními kvasinkami na povrchu bobulí odrůdy Malverina byly kvasinky rodu Brettanomyces/Dekkera, zatímco na povrchu bobulí odrůdy Sauvignon byly dominantní kvasinky rodu Pichia. Druh Saccharomyces cerevisiae nebyl izolován ze žádné z těchto dvou odrůd.
Příprava kosmetických výrobků proti lupům s využitím technického konopí
Posoldová, Kateřina ; Fialová, Lenka (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Hlavním tématem této bakalářské práce je technické konopí a jeho účinky na lupy. Konopí je rostlina známá už dlouhá léta, nejen kvůli halucinogenním látkám, které obsahuje, ale i těm, které jsou pro naše tělo prospěšné. Teoretická část charakterizuje konopí a aktivní látky z něj. Poté pojednává o pokožce a onemocnění zvané lupy. Jako další téma je popsána kvasinka, která se velmi často vyskytuje při onemocnění vlasové pokožky. Praktická část zahrnuje přípravu ethanolových extraktů z dvou odrůd konopí (Carmagnola a Ferimon), stanovení aktivních látek v připravených extraktech a výrobu kosmetických produktů s přídavkem konopného extraktu. Extrakty a výrobky byly testovány antimikrobiální metodou. Inhibiční účinek byl zkoumán na zástupcích bakterií a kvasinek.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 73 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.