Název:
Variabilita obsahu silic ve chmelových šišticích
Autoři:
Křížová, Alena Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá variabilitou obsahu chmelových silic ve chmelových šišticích. Chmel je nejdůležitější surovinou pro výrobu piva a chmelové silice jsou nejdůležitější skupinou látek odpovědnou za aroma chmele a tedy i piva. Chmelové silice se uplatňují při obchodním posouzení kvality chmelových hlávek pro výrobu piva. Silice chmele mají ale také tlumivé a antibakteriální účinky a ve farmakologii se používají pro potlačení rozrušenosti, neklidu a nespavosti. Chmelové silice jsou složitou směsí několika set přírodních látek různého chemického složení. Představují směs uhlíkatých sloučenin, kyslíkatých sloučenin a sirných sloučenin. Obsah chmelových silic ve chmelových hlávkách závisí na genetických vlastnostech odrůdy, pěstební lokalitě, průměrné teplotě, množství srážek a jiných podmínkách pěstování. V této práci bylo provedeno pomocí destilace s vodní parou stanovení obsahu chmelových silic. Stanovení proběhlo u vzorků z roku 2012 a 2013, pro obsah silic byl výnosnější rok 2012. Nejvyšší hodnota chmelových silic byla naměřena u odrůdy Premiant z Tršické chmelařské oblasti (837 micro litrů.100g-1). Nejnižší hodnota pak u odrůdy Žatecký poloraný červeňák klasická forma z Žatecké chmelařské oblasti (220 micro litrů.100g-1 ).This thesis deals with the variability of hop oils in the hop cones. Hops is the most important raw material for the production of beer and hop oils are the most important group of compounds responsible for the aroma of hops and thus the beer. Essential oils are applied in commercial quality assessment of cone hops for beer production. Essential oils have also hop buffer and antibacterial effects and pharmacology are used for suppressing agitation, restlessness and insomnia. Essential oils are complex mixtures of hundreds of natural compounds of different chemical composition. They represent a mixture of carbon compounds, oxygen compounds and sulfur compounds. The content of hop oils in the hop cones depends on the genetic characteristics of the variety, growing area, the average temperature, rainfall, and other conditions cultivation. This work was performed by steam distillation determination of hop oils. The determination was carried out on samples from 2012 and 2013, the essential oil content was profitable in 2012. Highest value of the hop oils was measured in a variety of Premiant from Tršice growing region (837 micro liters.100g-1). The lowest value then the variety Saaz classical form of the Saaz hop-growing area (220 mocro liters.100g-1).
Klíčová slova:
chmelové silice; Humulus lupulus; nespavost; sedativní aktivita