Original title:
Štúdium použitia nesacharomycétnych kvasiniek pre výrobu vína
Authors:
Hajdúchová, Michaela Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá využitím nesaccharomycézních kvasinek pro výrobu vína. V literární části jsou prostudovány nesaccharomycézní kvasinky, jejich charakteristika, taxonomie, metabolismus kvasinek a jejich pozitivní a negativní vliv na víno. Experimentální část se zabývá založením pokusu, ve kterém se udělal zákvas pro dané kvasinky a to pro jednu saccharomycézní Sachcaromyces cerevisie, a dvě nesaccharomycézní Metschnikowia fructicola a Lachancea thermotolerans. U nesaccharomycézních kvasinek byla provedena druhá inokulace ušlechtilou kvasinkou Saccharomyces cerevisie po 48 hodinách. Následně jsou představeny chemické analýzy a zhodnocení výsledků.The diploma thesis deals with the use of non-saccharomyces yeasts for wine production. In the literature part, non-saccharomyces yeasts, their characteristics, taxonomy, yeast metabolism and their positive and negative influence on wine are studied. The experimental part deals with the establishment of an experiment in which a starter was made for the yeasts, namely one saccharomyces Sachcaromyces cerevisia, and two non-saccharomyces Metschnikowia fructicola and Lachancea thermotolerans. For the non-saccharomyces yeasts, a second inoculation with the noble yeast Saccharomyces cerevisie was performed after 48 hours. Subsequently, chemical analyses and evaluation of the results are presented.
Keywords:
alcoholic fermentation; alkoholová fermentace; chemical analysis; chemická analýza; mošt; must; nesaccharomycézní kvasinky; non-saccharomyces yeast; starter; zákvas