Název:
Kvalita masa králíků a jejich jatečné zpracování
Autoři:
Suchomelová, Lenka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Králičí maso má vysokou výživovou hodnotu. Obsahuje jen malé množství tuku a cholesterolu a je významným zdrojem vitamínů a minerálů. Spotřeba králičího masa neustále klesá. Tento pokles je dán hlavně vyšší cenou králičího masa. Pro masnou produkci jsou nejčastěji chováni brojleroví králíci, kteří se vyznačují vyšší jatečnou výtěžností. Kvalita králičího masa je ovlivněna několika faktory. Mezi tyto faktory patří věk, pohlaví, výživa, prostředí, technologie chovu, genetika a způsob jatečného zpracování. Jatečné zpracování králíků probíhá ve specializovaných zpracovatelských závodech. Nejdříve jsou králíci omráčeni, buď mechanicky, elektrickým proudem nebo plynem a poté jsou zavěšeni za zadní nohu na speciální hák. Následuje vykrvení, stahování a vykuchání. Z těla jsou vyjmuty orgány a je provedena veterinární prohlídka. Jatečná těla se ochladí, což se provádí nejčastěji vzduchem, nebo vzduchem s postřikem. Vychlazená jatečná těla se zváží a zabalí. Mohou být také naporcována nebo použita pro výrobu masných výrobků.Rabbit meat has high nutritional value. It contains only a small amount of fat and cholesterol and is an important source of vitamins and minerals. Rabbit meat consumption continues to decline. This decrease is mainly due to the higher price of rabbit meat. Broiler rabbits that have a higher slaughter yield are most often used for meat production. Quality of rabbit meat is influenced by several factors. These factors include age, gender, nutrition, environment, breeding technology, genetics and the method of slaughter processing. Rabbit slaughter processing takes place in specialized processing plants. The rabbits are stunned, either mechanically, by electric shock or gas and then they are hung by the hind leg on a special hook. Bleeding, skinning and gutting follows after that. The body organs are removed and a veterinary inspection is performed. The carcasses are usually cooled down by air or air with spray. The chilled carcasses are weighted and packaged. They can also be applied to portions or used for production of meat products.
Klíčová slova:
jatečné zpracování; králíci; kvalita; maso