Název:
Technologický postup výroby pařených sýrů
Autoři:
Skýpalová, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá tématem pařených sýrů. V úvodu je stručně nastíněna historie sýrů od doby starověku, včetně skupiny pařených sýrů. Dále je zde popsáno mléko a jeho charakteristické složky, důležité pro výrobu sýra. Stěžejní částí práce je popis samotné výroby sýra a využívaných technologických postupů, a to jak v obecné rovině, tak i se zaměřením na pařené sýry. Součástí práce jsou také požadavky na surovinu, bez kterých by kvalitní sýr nemohl vzniknout. V závěru práce je popsán sortiment pařených sýrů dostupných jak v České republice, tak i v ostatních evropských státech.This bachelor thesis deals with pasta filata cheese. In the introduction, it is briefly outlined the history of cheese including the group of pasta filata cheese since ancient times. Then there is also described milk and its characteristic component which is important for the production of cheese. The fundamental part of the thesis is the description of the production of cheese itself and used technological procedures, both in general and with focusing on pasta filata cheese. As a part of the thesis there are also requirements for raw materials, without which it could not be possible to produce high-quality cheese. In the conclusion, it is described the assortment of pasta filata cheese available both in the Czech Republic and in other European countries.
Klíčová slova:
mléko; paření; pařený sýr; zrání