Název:
Dietární opatření při chronické pankreatitidě
Autoři:
Pavková, Lucie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Chronická pankreatitida (CHP) patří společně s akutní formou mezi zánětlivá onemocnění slinivky břišní. Zatímco akutní pankreatitida (AP), tak jak název napovídá, je skutečně záležitostí, se kterou se může člověk setkat pouze jednou v životě, má stále úmrtnost 25 -- 30 %. Na rozdíl od akutní pankreatitidy se chronický typ tohoto onemocnění definuje jako stav, při kterém dochází k trvalému úbytku vnější sekretorické funkce pankreatu s nahrazením funkčního pankreatického parenchymu vazivem. Vybrala jsem si přímo CHP, abych teoreticky poukázala na vážnost tohoto onemocnění, které postihuje více a více lidí a upozornila na vnější a vnitřní faktory, které tohle onemocnění můžou jak pozitivně, tak i negativně ovlivnit. Mezi důležitý faktor patří především životospráva, která zahrnuje přísná dietní opatření, bez kterých se pacienti s touto nemocí neobejdou. Za pomoci nutriční terapeutky jsem prozkoumala možnosti daného jídelníčku a sestavila vhodný jídelníček pro jednotlivá stadia onemocnění.Chronic pancreatitis (CHP), along with the acute form of the inflammatory diseases of the pancreas. While acute pancreatitis (AP) is really a matter with which one can meet only once in your life, mortality is still 25-30 %. Unlike acute pancreatitis, a chronic disease of this type is defined as a condition in which there is a permanent loss of external secretory function of the pancreas replacing the function of the pancreatic parenchyma tissue. I have chosen the CHP directly to pointed out the seriousness of this disease that affects more and more people and attention to external and internal factors that this disease can both positively and negatively influenced. There is diet as an important factor. That includes strict dietary measures which are necessary for patients with this disease. I explore the possibilities of diet and construct a suitable diet for each stage of the disease with the help of nutritional therapist.
Klíčová slova:
AP; CHP; jídelníček; pankreas; tuky; životospráva