Název:
Hodnocení kvalitativních ukazatelů mléka
Autoři:
Vintrlíková, Eva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá hodnocením kvalitativních znaků mléka kravského, ovčího a kozího a jejich rozdílné senzorické jakosti. Teoretická část podrobně popisuje jednotlivé znaky mléka, jako je tuk, bílkoviny, sacharidy a zaměří se na prodloužení údržnosti mléka pomocí tepelného ošetření i na základní senzorické hodnocení daných ukazatelů, včetně nejčastějších odchylek od standardů. V praktické části je shrnuto vypracování výsledků ze senzorického hodnocení různých druhů mlék se vzájemnou odlišnou tepelnou pravou či následných tepelným kuchyňským zpracováním v letech 2010--2013.This Master's thesis is focused on evaluation of qualitative characters of cow's, sheep's and goat's milk and its different sensory quality. The theoretical part describes in detail every characters of milk as a fat, proteins, carbohydrates and also will focused on extension of quality of milk using thermo-adjustment and focused on basic sensory evaluation of certain characters, including the most frequent deviations from standard state. In the practical part is summary of results from sensory evaluation of many varieties of milk with different thermo-adjustment or following thermo-adjustment in households consecutive years 2010--2013.
Klíčová slova:
mléko; pasterace; senzorická analýza; sterilace; UHT