Název:
Možnosti omezování nežádoucích jevů při třískovém dokončovacím obrábění
Překlad názvu:
Possibilities of limiting unwanted phenomena during chip finishing machining
Autoři:
Handl, Jiří ; Osička, Karel (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstrakt: [cze][eng]
Diplomová práce se zaměřuje na možnosti omezování nežádoucích jevů při dokončovacím třískovém obrábění. V teoretické části jsou popsány vybrané negativní jevy vznikající při soustružení spolu se zkoumanými možnostmi jejich omezování. V experimentální části je provedena analýza vlivu řezných podmínek z doporučeného rozmezí řezného nástroje s využitím metody soustružení. Konkrétně je sledována závislost řezné rychlosti a posuvu na velikost řezné síly, teploty a výsledné kvality povrchu u dvou různých materiálů. Získané výsledky slouží k pochopení dané problematiky a optimalizaci výrobního procesu.
The diploma thesis focuses on the possibilities of limiting undesirable phenomena during finishing chip machining. In the theoretical part, selected negative phenomena arising during turning are described and the possibilities of their limitation are investigated. In the experimental part, an analysis of the influence of cutting conditions from the recommended range of the cutting tool using the turning method is carried out. Specifically, the dependence of the cutting speed and feed rate on the size of the cutting force, temperature and resulting surface quality for two different materials is monitored. The obtained results serve to understand the issue and optimize the production process.
Klíčová slova:
kvalita povrchu; posuv; teplota; řezná rychlost; řezné síly; cutting forces; cutting speed; feed; surface quality; temperature
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: https://hdl.handle.net/11012/249096