Original title:
Studium vlivu přídavku kávové sedliny do půdy na růst vybraných rostlin
Translated title:
Study of the effect of adding coffee grounds to the soil on the growth of selected plants
Authors:
Kopková, Pavlína ; Vítová, Eva (referee) ; Diviš, Pavel (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2024
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Vzhledem k celosvětově vysoké konzumaci kávy vzniká velké množství odpadního produktu kávové sedliny. Cílem této práce je zhodnotit možné využití této odpadní suroviny v zemědělství jako hnojiva pro polní plodiny. Byly provedeny růstové experimenty s půdou typu hnědozem, obohacené o 2,5 obj.% kávové sedliny nebo upravené kávové sedliny a následně byla provedena charakterizace půdy a vypěstovaných rostlin salátu Lactuca sativa L. a kukuřice Zea Mays. Ačkoliv germinační testy neprokázaly fytotoxicitu půdních směsí, přídavek jakkoli upravené kávové sedliny vedl k úbytku biomasy rostlin. Mezi saláty a kukuřicí byly pozorovány rozdíly jižv průběhu růstu. Po sklizni byl zjištěn snížený obsah chlorofylu nebo minerálních látek ve vypěstovaných rostlinách. Připravené půdní směsi měly vliv na pH půdy, kdy největší pokles pH byl změřen po přídavku oxidované kávové sedliny. Prvková analýza půd před pěstováním prokázala v půdních směsích nárůst obsahu některých minerálních prvků, které jsou pro rostliny významné (K, Ca, Na, Mg), ale zároveň došlo k poklesu koncentrace jednoho z nejdůležitějších prvků, a tím je P.
Due to the globally high consumption of coffee, a large amount of spent coffee grounds is generated. This study aims to evaluate the potential use of this waste material in agriculture as fertiliser for field crops. Growth experiments were conducted with brown soil enriched with 2.5 vol.% of coffee grounds or modified coffee grounds, followed by soil and lettuce (Lactuca sativa L.) and corn (Zea mays) plant characterisation. Although germination tests did not demonstrate phytotoxicity of the soil mixtures, the addition of any modified coffee grounds led to a decrease in plant biomass. Differences between lettuce and corn were observed during growth. After harvesting, a decreased chlorophyll content or mineral substances was found in the cultivated plants. Prepared soil mixtures affected soil pH, with the greatest pH decrease measured after the addition of oxidized coffee grounds. Elemental analysis of the soils before cultivation showed an increase in the content of some essential mineral elements for plants (K, Ca, Na, Mg), but at the same time, there was a decrease in the concentration of one of the most important elements, phosphorus (P).
Keywords:
corn; food waste; lettuce; soil; Spent coffee grounds; kukuřice; Kávová sedlina; potravinářský odpad; půda; salát
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: https://hdl.handle.net/11012/245614