Název:
Mikrobiální profil modelových sýrů vybraného typu
Překlad názvu:
Microbial profile of model cheese
Autoři:
Lavičková, Ivana ; Veselá, Mária (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá identifikací mikroorganismů ve vzorcích experimentálně vyrobených sýrů. Modelové vzorky sýrů byly vyrobeny ve spolupráci se soukromým výrobcem. Jako surovina bylo použito nepasterované mléko v „bio“ kvalitě. V teoretické části je uveden přehled dané problematiky obsahující charakteristiku sýrů, jejich vlastností a složek. Zvláštní kapitola je věnována molekulárně diagnostickým metodám sloužícím k identifikaci mikroorganismů. V experimentální části této práce byly ve vzorcích sýra pomocí polymerázové řetězové reakce identifikovány vybrané mikroorganismy. DNA byla izolována z připravených hrubých lyzátů buněk metodou fenolové extrakce, amplifikována pomocí specifických primerů a prokazována gelovou elektroforézou. V sýrech byla prokázána DNA bakterií mléčného kvašení (Lactobacillus spp., Lactococcus spp.) a kvasinek. Vzorky neobsahují DNA patogenních rodů Bacillus a Salmonella.
This Diploma thesis deals with the identification of microorganisms in samples of experimentally produced cheese. Model samples of cheese were produced in association with a private manufacturer. Raw organic milk was used to make the cheese. The theoretical part provides an overview of the issues such as the characteristics of the cheese, its properties and compounds. A special chapter is dedicated to molecular diagnostic methods, which serve for identification of microorganisms. In the experimental part of the thesis were identified some microorganisms in the samples. A polymerase chain reaction was used. The DNA was isolated from coarse lysates using phenol extraction; it was amplified using specific primers and demonstrated by gel electrophoresis. DNA of lactic acid bacteria (Lactobacillus spp., Lactococcus spp.) and yeast was ascertained in the cheese. The samples do not contain DNA of pathogenic genera Bacillus and Salmonella.
Klíčová slova:
mikrobiální profil; molekulární metody; sýry; cheese; microbial profile; molecular methods
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/58398