Název:
Výskyt a vyhodnocení patogenů hrachu rolního a hrachu setého na lokalitě Moravské Budějovice
Autoři:
Šplíchal, Šimon Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Hrách (Pisum sativum L.) je nejpěstovanější luskovinou v České republice. Kvantitu a kvalitu sklizených semen ovlivňují určující, limitující a redukující produkční faktory. Cílem diplomové práce byl redukující faktor, a to výskyt patogenů na porostu hrachu setého (Pisum sativum subsp. sativum) a hrachu rolního (Pisum sativum subsp. arvense). Vyhodnocovány byly patogeny Botrytis cinerea, Fusarium solani f.sp. pisi, Fusarium oxysporum a Erysiphe pisi var. pisi. Část pokusu probíhala na lokalitách Moravské Budějovice, Jaroměřice nad Rokytnou a Zálesí roku 2022, druhá část probíhala v laboratoři ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství Mendelovi univerzity v Brně. Do polních pokusů byly zařazeny odrůdy Arkta a Salamanca, v laboratorních pokusech byly hodnoceny odrůdy Astronaute, Arkta, Dora, Impuls, Salamanca a Turnia. U porostů hrachu setého oproti porostům hrachu rolního byl stanoven nižší index napadení patogenem B. cinerea. Ošetřením porostu fungicidem Cantus nebylo dosaženo požadovaného snížení výskytu patogena v porostu. Výrazně vyšší výskyt padlí E. pisi byl zaznamenán v porostu hrachu rolního. V laboratorních pokusech, po umělé inokulaci klíčních rostlin patogeny F. solani f.sp. pisi a F. oxysporum, byl nejnižší průměrný stupeň napadení stanoven u odrůda Salamanca, nejvyšší u odrůdy Impuls.Pea (Pisum sativum L.) is the most cultivated legume in the Czech Republic. The quantity and quality of harvested seeds are influenced by determining, limiting and reducing production factors. The focus of the thesis was on the reducing factor, namely the occurrence of pathogens in the crop of sown pea (Pisum sativum subsp. sativum) and field pea (Pisum sativum subsp. arvense). The pathogens evaluated were Botrytis cinerea, Fusarium solani f.sp. pisi, Fusarium oxysporum and Erysiphe pisi var. pisi. Part of the experiment took place in locations Moravské Budějovice, Jaroměřice nad Rokytnou, and Zálesí in 2022; the other part was conducted in the laboratory of the Crop Science, Breeding and Plant Medicine at Mendel University. In the field trials were the varieties Arkta and Salamanca. And in the laboratory trials were the varieties Astronaute, Arkta, Dora, Impuls, Salamanca and Turnia. In the laboratory experiments with the pathogens F. solani f.sp. pisi and F. oxysporum, the variety Salamanca had the lowest average degree of infestation and Impuls the highest. Sown pea had a lower index of infection by the pathogen B. cinerea compared to field pea. Cantus had no significant effect on the disease incidence. For the pathogen E. pisi, the infestation of field pea was significantly higher.
Klíčová slova:
Botrytis cinerea; Erysiphe pisi var. pisi; field pea; Fusarium oxysporum; Fusarium solani f.sp. pisi; hrách rolní; hrách setý; peluška; Sown pea