Název:
Dopad udržitelné produkce potravin na chování spotřebitele
Autoři:
Yerengaliyeva, Guldana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá vlivem udržitelné produkce potravin na chování spotřebitelů. K dosažení cíle práce byla provedena analýza ekologického zemědělství v EU a v ČR, analýza trhu s biopotravinami v ČR a posouzení ochoty platit vyšší cenu za biopotraviny. Bylo také provedeno dotazníkové šetření mezi spotřebiteli s cílem zjistit jejich názor na biopotraviny a nákupní chování vůči těmto produktům. Výsledkem diplomové práce bylo zjištění, které faktory ovlivňují nákupní chování spotřebitelů vůči biopotravinam a které faktory jsou bariérou nákupu biopotravin. Byla také formulována doporučení pro spotřebitele a výrobce zabývající se výrobou a prodejem biopotravin.This thesis examines the impact of sustainable food production on consumer behaviour. In order to achieve the aim of the thesis, an analysis of organic farming in the EU and the Czech Republic, an analysis of the organic food market in the Czech Republic and an assessment of the willingness to pay a higher price for or-ganic food were carried out. A questionnaire survey was also conducted among consumers to determine their opinion on organic products and their purchasing behaviour towards these products. As a result of the thesis, it was determined which factors influence consumers' purchasing behaviour towards organic products and which factors are barriers to the purchase of organic products. Recommendations for consumers and producers involved in the production and sale of organic food were also formulated.
Klíčová slova:
biopotraviny; chování spotřebitele; consumer behaviour; consumer preferences; ekologické produkty; ekologické zemědělství; motives and attitudes; motivy a postoje spotřebitelů; organic farming; organic food; organic products; preference