Název:
Selekce potravy bobrem evropským (Castor fiber) ve čtyřech ročních obdobích
Autoři:
Macháčková, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá vyhodnocením potravy bobra evropského v kulturní krajině. Teoretická část je věnována dosavadním znalostem týkající se selekce potravy bobrem a faktorech, kterými je ovlivněna. V praktické části je prostřednictvím volumetrické metody vyhodnoceno celkem devět žaludků u ulovených nebo uhynulých jedinců bobra pocházejících z různých období sezóny. Výsledky naznačují, že poměry hlavních složek se během ročního období mění. V zimních měsících je dle očekávání zastoupena dřevinná složka, zatímco ve vegetačním období je složení různorodé. V letním období je, mimo jiné zajímavé zastoupení polních plodin. V jarním a podzimním období dochází k přechodům mezi dřevinnou složkou a zelenou biomasou.This thesis deals with the evaluation of Eurasian beaver foraging in cultural landscapes. The theoretical part is devoted to the existing knowledge concerning the selection of food by beavers and the factors influencing it. In the practical part, a total of nine stomachs of hunted or dead beaver individuals from different seasons are evaluated by means of the volumetric method. The results indicate that the ratios of the major constituents change during the seasons. As expected, the woody component is represented in the winter months, while its composition varies during the growing season. In summer, among other things, the representation of field crops is interesting. In spring and autumn there are transitions between woody and green biomass.
Klíčová slova:
bobr evropský; Eurasian beaver; feeding behavior; potravní chování; seasonality; sezónnost; volumetrie