Název:
Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy
Autoři:
Zimek, Ondřej Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce na téma „Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy“ bylo zaměřit se na vybrané agrotechnické faktory (odrůdy a zpracování půdy), faktory, které mají a v budoucnosti budou mít významný vliv na pěstování cukrové řepy v České republice. Data z provozních ploch poskytla společnost Moravskoslezské cukrovary, s.r.o. – Hrušovany nad Jevišovkou. Data z maloparcelních pokusů poskytnul Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU z vlastní Polní pokusné stanice. Hodnoceny byly roky 2021 a 2022. Pozorování bylo zaměřeno na trend vývoje výnosu kořene a cukernatosti v tzv. "předkampaňovém" vzorkování. Hlavním cílem bylo vyhodnotit vliv faktorů na konečný výnos daných lokalit na konci cukrovarnické kampaně. Zde byl hodnocen vliv odrůdy a zpracování půdy na cukernatost (%), výnos bulev (t/ha) a výnos polarizačního cukru (t/ha). U vlivu odrůd, bylo zjištěno, že klasický typ dosahuje stále mírně lepších výsledků než Conviso Smart odrůdy. Vliv zpracování půdy ukazuje na hodnocených lokalitách, že při využití orby dosáhla cukrovka lepších výsledků ve všech parametrech, nežli při minimalizačmí technologii.The aim of this diploma thesis on the topic „Influence of selected agrotechnical factors on yield and its qualiny in sugar beet“ is to focus on selected agrotechnical factors (varieties and tillage, factors that have and will have significant infuelnce on sugar beet growing in Czech republic. Data from farm trials were provided by Moravskoslezské cukrovary, s.r.o. – Hrušovany nad Jevišovkou. Data from small-plot experiments were provided by The Institute of Agrosystems and Bioclimatology of AF MENDELU from its own Field experiment station. The years 2021 and 2022 were evaluated. The observation was focuse on the trend of yield and sugar content in (pre-campaing“ sampling. The main goal was to evaluate the influence of factors on the final yield of the given locations at the end of campaign. Here the effect of variety and tillage on sugar content (%), yield (t/ha) and polarization sugar yield (t/ha) was evaluated. Regarding the infuelnce of varieties, it was found that the classic type still achieves slightly better results than the Conviso Smart variety. The influence of tillage shows at the evaluated locations that when plowing was used, sugar beet achieved better results in all parameters than when using minimalization technology.
Klíčová slova:
cukernatost; cukrová řepa; odrůda; soil tillage; sugar beet; sugar content; variety; výnos; yield; zpracování půdy