Název:
"Hmyzí královna v říši neobvyklých pochoutek": Zážitkový turismus, jídelní festivaly a soukromé ochutnávky v perspektivě sociokulturní antropologie
Překlad názvu:
"Insect Queen in unusual delicacies realm": Culinary tourism, food festivals and private tasting events in the context of sociocultural anthropology
Autoři:
Matušínská, Radka ; Slavková, Markéta (vedoucí práce) ; Zandlová, Markéta (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce pojednává o tom, jak jsou konceptualizovány neobvyklé pochoutky z pohledu sociokulturní antropologie, konkrétně v kontextu subdisciplíny antropologie jídla. Neobvyklými pochoutkami jsou myšleny takové pokrmy, které se z našeho pohledu zdají být netradiční a unikátní, ale také šokující či vnímané jako "bizarní". Skrze komplexní zachycení zkušenosti jednotlivce při celém procesu konzumace těchto pokrmů bude interpretováno, co pro něj tato zkušenost znamená, jaké jsou pro ni motivace a jak je následně zvýznamňována v rámci sebeprezentace. Dále bude zkoumáno, jakou mají neobvyklé pochoutky roli v rámci poznávání cizích zemí a zda jsou nositeli kulturního a symbolického významu.The goal of this thesis is to discuss how unusual delicacies are conceptualized in the perspective of sociocultural anthropology - specifically, in the context of anthropology of food. Unusual delicacies are to be understood as non-traditional, unique, but at the same time, shocking or perceived as "bizarre" meals. The complex description of the individual's experience during the consumption of unusual delicacies will help to analyze what is the overall perception of the experience, its pervasion into self-presentation, as well as what are the main motivations for it. Further, it is discussed what role the unusual delicacies play in the context of exploring foreign countries and whether they possess any cultural and symbolic meaning.
Klíčová slova:
antropologie jídla; antropologie turismu; kulinářský turismus; motivace; neobvyklé pochoutky; sebeprezentace; symbolický kapitál; symbolismus; anthropology of tourism; culinary tourism; food anthropology; motivation; self-presentation; symbolic capital; symbolism; unusual delicacies