Název:
Porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů medů z různých zemí Evropského společenství
Překlad názvu:
Comparison of selected quality indicators of honeys from different countries of the European Union
Autoři:
HOSNEDLOVÁ, Barbora Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem diplomové práce bylo porovnat vybrané kvalitativní ukazatele u jednotlivých vzorků medů získaných ze států Evropského společenství. Medy byly jak jednodruhové (kaštanový, slunečnicový, ...), tak vícedruhové (luční, lesní). Teoretická část diplomové práce je zaměřena na charakteristiku jednotlivých druhů medu a jejich složení. Dále jsou zde popsány základní fyzikální, chemické a senzorické požadavky na med, dle Vyhlášky č. 76/2003 Sb. Praktická část obsahuje vlastní fyzikálně chemickou analýzu dle Harmonised methods of European Honey vybraných medů. Hodnoceno bylo sedmnáct vzorků. Byl u nich sledován obsah vody, kyselost a dále byla provedena zkouška na důkaz porušení medu škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky. Z výsledků porovnávaných vzorků medů vyplývá, že osm vzorků bylo porušeno škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky, zatímco kritérium pro obsah vody bylo v pořádku a všechny medy odpovídaly Vyhlášce č. 76/2003 Sb. The topic of the diploma thesis was to compare selected quality indicators of individual samples of honey obtained from the countries of the European Economic Community. The samples of honey were both single-species (chestnut, sunflower, ...) and multi-species (meadow, forest). The theoretical part of the thesis is focused on the characteristics of individual types of honey and their composition. Furthermore, the basic physical, chemical and sensory requirements for honey are described here, according to Czech Decree No. 76/2003 Coll. The practical part contains its own physicochemical analysis according to Harmonized methods of European Honey of the honey samples. Seventeen samples were evaluated. They were evaluated for water content, acidity, and a test was also carried out for evidence of damage to the honey by starch sugar or malt extracts. The results of the compared honey samples show that eight samples were violated by starch sugar or malt extracts, while the criterion for water content was fine and all honey samples complied with the Czech Decree No. 76/2003 Coll.
Klíčová slova:
kyselost; med; obsah vody; parametry; včela medonosná; acidity; honey; honey bee; parameters; water content Citace: HOSNEDLOVÁ, Barbora. Porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů medů z různých zemí Evropského společenství. České Budějovice, 2023. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/71509