Název:
Hodnotenie odrôd marhúľ při dozrievaní na strome
Autoři:
Baričič, Michal Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Tématem diplomové práce bylo zhodnotit odrůdy meruněk (Prunus armeniaca) při dozrávání na stromě. Hodnoceno byly tři odrůdy meruněk: 'Leskora', 'Betinka' a 'Marlen', sledované byla kritéria kvality plodů: pevnost slupky, obsah rozpustné sušiny v plodech a obsah titračních kyselin. Sledování jsme prováděli ve třech stádiích zralosti a opakovali po sedmi dnech skladování při teplotě 20 ° C. Výsledky jednotlivých sledováni jsme vyhodnotili stanovením indexu zralosti. Změny organoleptických vlastností jsme sledovali po sklizni a po sedmi dnech skladování při teplotě 20 ° C. Hodnotili jsme pevnost dužniny a chuť plodu. Cílem sledování bylo posoudit vhodnost vybraných odrůd na skladování při uchování požadovaných senzorických vlastností. Na základě výsledků můžeme doporučit pro skladování jako nejvhodnější stadium zralosti sběr nezralých plodů. Podle indexu zralosti a organoleptických vlastností prokázala nejlepší výsledky ve všech sledovaných kritériích po sedmi dnech skladování při teplotě 20 ° C odrůda 'Betinka' - nezralé plody.The theme of the thesis was to evaluate the varieties of apricots (Prunus armeniaca) ripened on the tree. Following three varieties of apricots have been evaluated: 'Leskora', 'Betinka' and 'Marlen', following quality criteria of the fruit have been monitored: skin firmness, soluble solids content in the fruit and titratable acidity. Monitoring has been performed in three stages of maturity and repeated after seven days storage at 20 ° C. The results of individual observations were evaluated by maturity index. Changes of the organoleptic parameters we monitored after the harvest, and repeated after seven days storage at 20 °C. We assessed firmness and taste of the fruit pulp. The objective pursued was to assess the suitability of selected varieties for storage by keeping the desired sensoric parameters. Based on the results, we can recommend as the most suitable for the storage harvesting stage - green harvesting. According to the index of maturity and organoleptic characteristics showed the best results variety 'Betinka' - unripe fruits, in all evaluated criteria after seven days storing in temperature 20 °C.
Klíčová slova:
kvalita; meruňka; organoleptické vlastnosti; skladování; teplota