Název:
Antioxidační parametry modelového výrobku z ovoce
Překlad názvu:
Antioxidative parameters of fruit model product.
Autoři:
KRATOCHVÍLOVÁ, Lenka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Obsah hlavních komponent (anthokyanů, kvercetinu, chlorogenové kyseliny, L-askorbové kyseliny, rutinu, celkových polyfenolů) byl zjišťován v sirupu z plodů bezu černého (Sambucus nigra L.) pomocí spektrofotometrie, nebo vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Dále byla zjišťována antioxidační aktivita tohoto sirupu pomocí tří metod: ABTS, FRAP, DPPH. Výsledky měření byly statisticky zpracovány a porovnávány pomocí korelační analýzy, konkrétně pomocí Pearsonova korelačního koeficientu. Bylo zjištěno, že připravený výrobek obsahuje 2160 mg/kg anthokyanů, 201 mg/kg rutinu, 26 mg/kg chlorogenové kyseliny a 679 mg/l celkových polyfenolů. Volný kvercetin nebyl nalezen. Obsah L-askorbové kyseliny v původních bezinkách byl poměrně nízký a z tohoto důvodu byl sirup pro studijní účely obohacen touto látkou v množství 0,5% (m/m), aby bylo možno studovat souvislosti jeho obsahu s ostatními látkami. Ze statistického zpracování je zřejmé, že koncentrace chlorogenové kyseliny koreluje s antioxidační aktivitou měřenou pomocí metody FRAP a koncentrace celkových polyfenolů s antioxidační aktivitou měřenou pomocí metody DPPH. The content of the main components (anthocyanins, quercetin, chlorogenic acid, L-ascorbic acid, rutin, total polyphenols) was determined in the syrup of elderberries (Sambucus nigra L.) by spectrophotometry or high-performanceliquid chromatography. Furthermore, the antioxidant activity of this syrup was determined using three methods: ABTS, FRAP, and DPPH. The measurement results were statistically processed and compared using correlation analysis, specifically using the Pearson correlation coefficient. It was found that the prepared product contains 2160 mg/kg anthocyanins, 201 mg/kg rutin, 26 mg/kg chlorogenic acid and 679 mg/l polyphenols. No free quercetin was found. The content of L-ascorbic acid in the original elderberries was relatively low and therefore for study purposes, the syrup was enriched with this substance in the amount of 0.5% (w/w) to study the connection of its content with other substances. It is clear from the statistical processing that the concentration of chlorogenic acid correlates with the antioxidant activity measured by the FRAP method and the concentration of polyphenols to the antioxidant activity measured by the DPPH method.
Klíčová slova:
ABTS; anthokyany; antioxidační aktivita; bez černý (Sambucus nigra L.); chlorogenová kyselina; DPPH; fenolické látky; FRAP; kvercetin; L-askorbová kyselina; rutin; spektrofotometrie; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; ABTS; anthocyanins; antioxidant activity; chlorogenic acid; DPPH; elderberry (Sambucus nigra L.); FRAP; high-performance liguid chromatography; L-ascorbic acid; polyphenols; quercetin; rutin; spectrophotometry Citace: KRATOCHVÍLOVÁ, Lenka. Antioxidační parametry modelového výrobku z ovoce . České Budějovice, 2022. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/64035