Název:
Kvalita stravy hospitalizovaných žen s diabetes mellitus v těhotenství a po porodu
Překlad názvu:
Diet quality of hospitalized women with diabetes mellitus during pregnancy and after childbirth
Autoři:
Chlubnová, Kateřina ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Anderlová, Kateřina (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zaměřila na kvalitu stravy hospitalizovaných žen s diagnózou diabetes mellitus, resp. gestační diabetes mellitus (GDM). Jelikož GDM se objevuje v souvislosti s těhotenstvím, pro řadu žen to znamená významnou (obvykle krátkodobou) změnu ve stravování. To se ale v domácích podmínkách může značně odlišovat od podmínek v nemocnici, kde je dietní režim dán. Cílem práce tak bylo odpovědět na hlavní výzkumnou otázku: Jak jsou ženy s diagnózou gestační diabetes mellitus spokojeny se stravou v nemocnici? a také na otázky související - dílčí. Ty se týkaly chutnosti nemocniční stravy i její dostatečnosti/množství, tematizováno bylo i dodržování diabetické diety. Pro naplnění cíle práce byl zvolen kvantitativní výzkum - dotazníkové šetření. To proběhlo přímo na lůžkovém oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN. Pro doplnění shromážděných informací byl realizován i rozhovor s tamní nutriční sestrou. K vyhodnocení dotazníků byl využit statistický software IBM SPSS, konkrétně deskriptivní statistika a také výpočet průměru a směrodatné odchylky. Jak šetření prokázalo, většinou jsou hospitalizované ženy s GDM s nemocniční stravou spokojeny, s chutností i množstvím. Objevily se ale výhrady k pestrosti a kvalitě podávaných pokrmů. Názor respondentek, že nedostatky souvisí zejména s...This thesis focused on the quality of diet of hospitalized women with a diagnosis of diabetes mellitus, respectively gestational diabetes mellitus (GDM). As GDM occurs in connection with pregnancy, for many women this represents a significant (usually short-term) change in their diet. However, this may differ considerably in the home setting from the hospital setting where the diet is a given. The aim of this thesis was thus to answer the main research question: How satisfied are women diagnosed with gestational diabetes mellitus with their diet in hospital? and also to related - sub-questions. These were related to the palatability of the hospital food and its sufficiency/quantity, and adherence to the diabetic diet was also discussed. In order to fulfil the aim of the thesis, quantitative research - questionnaire survey was chosen. It was carried out directly at the inpatient ward of the Gynecology and Obstetrics Clinic of the 1st Faculty of Medicine of the Charles University in Prague and General medical teaching hospital in Prague. For completion of the collected information, an interview with the local nutritionist was also conducted. IBM SPSS statistical software was used to evaluate the questionnaires, specifically descriptive statistics as well as calculation of diameter and reference...
Klíčová slova:
Diabetes mellitus; diabetická dieta; gestační diabetes; spokojenost se stravou v nemocnici; zhodnocení nemocniční stravy; Diabetes mellitus; diabetic diet; evaluation of hospital diet; gestational diabetes; satisfaction with hospital diet