Název:
Kombinované mikrobiální ošetření v hydroponickém pěstování rajčete a okurky: vliv na výnosové parametry a obsah antioxidantů v plodech
Překlad názvu:
Combined mocrobial treatmens in hydroponic cultivation of tomato and cucumber the effect on yield parameters and antioxidant contens in fruits
Autoři:
Pikorová, Markéta ; Albrechtová, Jana (vedoucí práce) ; Látr, Aleš (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] O některých mikroorganismech je známo, že tvoří mutualistickou symbiózu s kořeny rostlin a svým působením mohou zlepšovat některé rostlinné parametry. Mezi symbiotické mikroorganismy, které jsou schopny různé parametry rostlin vylepšovat, patří zejména mykorhizní houby, rostlinám prospěšné půdní bakterie a některé saprotrofní mykoparazitické houby. Mechanismy změn těchto parametrů vlivem symbiotických mikroorganismů jsou známy jen z části a v současné době jsou aktivně zkoumány. Cíli této práce bylo zjistit, zda vybraná mikrobiální ošetření ovlivňují vybrané růstové, fyziologické a výnosové parametry rostlin a obsahy vybraných látek v plodech. V rámci této práce proběhly tři hrnkové skleníkové pokusy (pokus 1, 2 a 3) a tři poloprovozní skleníkové pokusy (pokus 4, 5 a 6), prováděné na rostlinách rajčete (Solanum lycopersicum) a okurky (Cucumis sativus). Rostliny byly pěstovány v hydroponii, za použití nosiče z čedičové vaty a byly zalévány živným roztokem. Jako mikrobiální ošetření rostlin byla v pokusech použita směs arbuskulárních mykorhizních hub (AM), směs bakterií podporujících růst rostlin (PGPB), saprotrofní mykoparazitická houba Trichoderma harzianum (Th) a různé vzájemné kombinace těchto ošetření. U rostlin rajčat a okurek v poloprovozních skleníkových pokusech byl sledován vliv...Some microorganisms are known to form mutualistic symbiosis with plant roots and by their impact they can improve some plant parameters. These symbiotic microorganisms, which are able to improve some plant parameters, include especially mycorrhizal fungi, plant growth promoting bacteria and some saprotrophic mycoparasitical fungi. Mechanisms of changes of these parameters, as influenced by symbiotic microorganisms, are known only in part and nowadays are being actively researched. Aims of this work were to find out if selected microbial treatments influence selected growth, physiological and yield parameters of plants and contents of selected substances in fruits. Within this work were made three pot greenhouse experiments (experiments 1, 2 and 3) and three pilot greenhouse experiments (experiments 4, 5 and 6), performed on tomato (Solanum lycopersicum) and cucumber (Cucumis sativus) plants. Plants were grown in hydroponics using a carrier of rockwool and they were watered by nutrient solution. As microbial treatments for plants in experiments have been used a mixture of arbuscular mycorrhizal fungi (AM), mixture of plant growth promoting bacteria (PGPB), saprotrophic mycoparasitical fungus Trichoderma harzianum (Th) and various mutual combinations of these treatments. There have been observed...
Klíčová slova:
antioxidanty; arbuskulární mykorhizní symbióza; bakterie podporující růst rostlin PGPB; hydroponie; mikrobiální ošetření; okurka Cucumis sativus; rajče Solanum lycopersicum; Trichoderma harzianum; výnosové parametry; čedičová vata; antioxidants; arbuscular mycorrhizal symbiosis; cucumber Cucumis sativus; hydroponics; microbial treatment; plant growth promoting bacteria PGPB; rockwool; tomato Solanum lycopersicum; Trichoderma harzianum; yield parameters