Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kombinované mikrobiální ošetření v hydroponickém pěstování rajčete a okurky: vliv na výnosové parametry a obsah antioxidantů v plodech
Pikorová, Markéta ; Albrechtová, Jana (vedoucí práce) ; Látr, Aleš (oponent)
O některých mikroorganismech je známo, že tvoří mutualistickou symbiózu s kořeny rostlin a svým působením mohou zlepšovat některé rostlinné parametry. Mezi symbiotické mikroorganismy, které jsou schopny různé parametry rostlin vylepšovat, patří zejména mykorhizní houby, rostlinám prospěšné půdní bakterie a některé saprotrofní mykoparazitické houby. Mechanismy změn těchto parametrů vlivem symbiotických mikroorganismů jsou známy jen z části a v současné době jsou aktivně zkoumány. Cíli této práce bylo zjistit, zda vybraná mikrobiální ošetření ovlivňují vybrané růstové, fyziologické a výnosové parametry rostlin a obsahy vybraných látek v plodech. V rámci této práce proběhly tři hrnkové skleníkové pokusy (pokus 1, 2 a 3) a tři poloprovozní skleníkové pokusy (pokus 4, 5 a 6), prováděné na rostlinách rajčete (Solanum lycopersicum) a okurky (Cucumis sativus). Rostliny byly pěstovány v hydroponii, za použití nosiče z čedičové vaty a byly zalévány živným roztokem. Jako mikrobiální ošetření rostlin byla v pokusech použita směs arbuskulárních mykorhizních hub (AM), směs bakterií podporujících růst rostlin (PGPB), saprotrofní mykoparazitická houba Trichoderma harzianum (Th) a různé vzájemné kombinace těchto ošetření. U rostlin rajčat a okurek v poloprovozních skleníkových pokusech byl sledován vliv...
Vliv mykorhizy na tvorbu sekundárních metabolitů u rostlin
Pikorová, Markéta ; Albrechtová, Jana (vedoucí práce) ; Rydlová, Jana (oponent)
Mykorhizní symbióza, mutualistický vztah mezi symbiotickou houbou a kořeny rostlin, je řazena mezi významné mezidruhové interakce. Udává se, že v této symbióze žije kolem 90% terestrických cévnatých rostlin. Arbuskulární mykorhiza (AM) je nejčastěji se vyskytujícím druhem mykorhizy a zároveň nejčastějším druhem symbiózy u vyšších rostlin. Tvoří ji přibližně 80% všech rostlinných druhů. Symbiotickým soužitím s houbou rostlina často získává výhody, jako jsou například vyšší odolnost vůči stresovým faktorům, rezistence k patogenům či zlepšení příjmu živin. V posledních letech řada prací zjišťuje, že mykorhiza pozitivně ovlivňuje produkci sekundárních metabolitů rostlin. Tento vliv se může projevovat jak kvantitativně, zvýšením koncentrace metabolitu v rostlině, tak i kvalitativně, změnou spektra produkovaných látek. Tyto látky mohou mít pro člověka význam v různých oblastech. Medicínský výzkum stále rozšiřuje spektrum látek, vyznačujících se bioaktivním účinkem, jež mají původ právě v rostlinném sekundárním metabolismu. Cílem této práce je formou literární rešerše vytvořit přehled současného stavu výzkumu, týkajícího se vlivu mykorhizní symbiózy na obsah sekundárních metabolitů v rostlinách, především těch s bioaktivním účinkem. V práci bude popsán význam mykorhizní symbiózy a jaký je její vliv na...
Kombinované mikrobiální ošetření v hydroponickém pěstování rajčete a okurky: vliv na výnosové parametry a obsah antioxidantů v plodech
Pikorová, Markéta ; Albrechtová, Jana (vedoucí práce) ; Látr, Aleš (oponent)
O některých mikroorganismech je známo, že tvoří mutualistickou symbiózu s kořeny rostlin a svým působením mohou zlepšovat některé rostlinné parametry. Mezi symbiotické mikroorganismy, které jsou schopny různé parametry rostlin vylepšovat, patří zejména mykorhizní houby, rostlinám prospěšné půdní bakterie a některé saprotrofní mykoparazitické houby. Mechanismy změn těchto parametrů vlivem symbiotických mikroorganismů jsou známy jen z části a v současné době jsou aktivně zkoumány. Cíli této práce bylo zjistit, zda vybraná mikrobiální ošetření ovlivňují vybrané růstové, fyziologické a výnosové parametry rostlin a obsahy vybraných látek v plodech. V rámci této práce proběhly tři hrnkové skleníkové pokusy (pokus 1, 2 a 3) a tři poloprovozní skleníkové pokusy (pokus 4, 5 a 6), prováděné na rostlinách rajčete (Solanum lycopersicum) a okurky (Cucumis sativus). Rostliny byly pěstovány v hydroponii, za použití nosiče z čedičové vaty a byly zalévány živným roztokem. Jako mikrobiální ošetření rostlin byla v pokusech použita směs arbuskulárních mykorhizních hub (AM), směs bakterií podporujících růst rostlin (PGPB), saprotrofní mykoparazitická houba Trichoderma harzianum (Th) a různé vzájemné kombinace těchto ošetření. U rostlin rajčat a okurek v poloprovozních skleníkových pokusech byl sledován vliv...
Vliv mykorhizy na tvorbu sekundárních metabolitů u rostlin
Pikorová, Markéta ; Albrechtová, Jana (vedoucí práce) ; Rydlová, Jana (oponent)
Mykorhizní symbióza, mutualistický vztah mezi symbiotickou houbou a kořeny rostlin, je řazena mezi významné mezidruhové interakce. Udává se, že v této symbióze žije kolem 90% terestrických cévnatých rostlin. Arbuskulární mykorhiza (AM) je nejčastěji se vyskytujícím druhem mykorhizy a zároveň nejčastějším druhem symbiózy u vyšších rostlin. Tvoří ji přibližně 80% všech rostlinných druhů. Symbiotickým soužitím s houbou rostlina často získává výhody, jako jsou například vyšší odolnost vůči stresovým faktorům, rezistence k patogenům či zlepšení příjmu živin. V posledních letech řada prací zjišťuje, že mykorhiza pozitivně ovlivňuje produkci sekundárních metabolitů rostlin. Tento vliv se může projevovat jak kvantitativně, zvýšením koncentrace metabolitu v rostlině, tak i kvalitativně, změnou spektra produkovaných látek. Tyto látky mohou mít pro člověka význam v různých oblastech. Medicínský výzkum stále rozšiřuje spektrum látek, vyznačujících se bioaktivním účinkem, jež mají původ právě v rostlinném sekundárním metabolismu. Cílem této práce je formou literární rešerše vytvořit přehled současného stavu výzkumu, týkajícího se vlivu mykorhizní symbiózy na obsah sekundárních metabolitů v rostlinách, především těch s bioaktivním účinkem. V práci bude popsán význam mykorhizní symbiózy a jaký je její vliv na...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.