Název:
Komplexní studium biologických účinků vybraných typů sojových výrobků
Překlad názvu:
A complex study of biological effects of some soya products
Autoři:
Ručková, Michaela ; Němcová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Sója luštinatá a výrobky z ní je napříč laickými i odbornými názory velmi rozporuplnou luštěninou. Jedni ji označují téměř za „superpotravinu“, druzí se jí obloukem vyhýbají kvůli obsahu biologicky aktivních látek s nejasným účinkem na organismus. Jelikož již byly na sóji luštinaté provedeny mnohé, často se mezi sebou značně lišící studie, není snadné její problematiku jednoduše uchopit. Cílem teoretické části této diplomové práce je proto utřídění již publikovaných vědeckých poznatků do přehledné rešerše a ujasnění současného stavu řešené problematiky. Experimentální část se pak zaměřuje na charakterizaci sóji a produktů z ní jak z hlediska analýzy obsahu účinných složek a určení antioxidačního a antimikrobiálního účinku, tak stanovení cytotoxického účinku na buněčné linie humánního heterogenního epitelu kolorektálního adenokarcinomu a myšího melanomu pomocí in vitro testování. Všechny získané informace a výsledky experimentů by mohly sloužit jako výchozí podklady pro další potenciální studium sóji a sójových produktů ať už v rámci disertační práce, tak při podávání grantového projektu.
Soybeans and products thereof are considered as a very contradictory legume across layman and expert opinions. Some see it almost as a “superfood” while others avoid it due to its biologically active content with an unclear effect on the organism. As a lot of research on soybeans was already performed the content varies considerably and it is not easy to grasp the issue correctly. The objective of the research part of the thesis is a structuralized study of already published scientific knowledge to clarify the current state of the art. Experimental part of the thesis focuses on characterisation of soy and its products in terms of active ingredients content and determination of antioxidants and antimicrobial effect. After that, the cytotoxic effect on human heterogeneous colorectal adenocarcinoma epithelial cell line and mouse melanoma cell line is determined by in vitro testing. All obtained information and results of experimental part could possibly serve as a starting point for further study of soy and soy products, both in the dissertation and in the submission of a grant project.
Klíčová slova:
daidzein; genistein; isoflavony; sója; sójové boby; daidzein; genistein; isoflavones; soy; soybean
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/195096