Název:
Česká veřejnost o lokálních potravinách – Potraviny 2020
Překlad názvu:
Czech Public on Local Food – Food 2020
Autoři:
Hanzlová, Radka Typ dokumentu: Výzkumné zprávy
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Edice: Tiskové zprávy CVVM, svazek: or201120
Abstrakt: [cze][eng] Do speciálního výzkumu Potraviny 2020 zaměřeného zejména na plýtvání potravinami a nákupní a spotřební chování českých občanů zařadilo CVVM i velký blok otázek týkajících se lokálních potravin. \nO téma lokálních potravin se v ČR zajímají tři desetiny (30 %) veřejnosti, naopak výrazná většina (69 %) se spíše či vůbec nezajímá.\nNejdůležitějším kritériem, které by podle české veřejnosti, mělo splňovat označení lokální potravina, je informace o místě, kde byla vyprodukována (20 %) a následně že by se mělo jednat o kvalitní potravinu (16 %).\nVíce než tři pětiny (62 %) dotázaných by daly přednost lokální potravině, i kdyby byla dražší.\nVětšina (61 %) české veřejnosti se domnívá, že v okolí jejich bydliště je nedostatek místních výrobců/zemědělců.\nPodporu produkce lokálních potravin od EU, ČR, kraje i mikroregionu, ve kterém dotázaní žijí, vnímají většinově jako nedostatečnou.The CVVM also included a large block of questions concerning local food in the special Food 2020 research focused mainly on food waste, shopping, and consumer behaviour of Czech citizens.\nOnly three-tenths (30%) of the public in the Czech Republic were interested in the topic of local food, while the majority (69%) were rather not interested or not interested at all.\nThe most important criterion, which, according to the Czech public should be met by the "local food" label, is the information about the place where it was produced (20%) and subsequently that it should be what is considered a quality food (16%).\nThe majority (61%) of the Czech public believed that there was a shortage of local producers / farmers in the vicinity of their place of residence.\n\nThe respondents usually perceived support for local food production from the EU, the Czech Republic, the region and the micro-region as insufficient.
Klíčová slova:
food; local food