Název:
Charakteristika jakosti nealkoholických nápojů z hlediska jejich nutriční hodnoty
Autoři:
Turková, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem bakalářské práce je Charakteristika jakosti nealkoholických nápojů z hlediska jejich nutriční hodnoty. V této práci nalezneme rozdělení nealkoholických nápojů jak z technologického, tak legislativního hlediska. Dále jsou zde uvedeny a popsány základní suroviny pro jejich výrobu, či základní postupy technologické výroby vybraných nápojů. Práce shrnuje požadavky na jakost nápojů, jejich označování, balení a uvádění na trh. Uvádí poznatky o zákaznicích, co ovlivňuje jejich rozhodování při nákupu. Práce se zabývá spotřebou nealkoholických nápojů v ČR a také ve světě. Porovnává nejoblíbenější nápoje, popisuje jejich složení, jejich nutriční hodnoty a pozitivní či negativní vlivy jednotlivých složek nápojů. Na závěr jsou v práci uvedena a shrnuta doporučení konzumace.The theme of this bachelor thesis is „Characteristics of the quality of soft drinks in terms of their nutritional value“. In this thesis, we can find a division of soft drinks according to technological and legislation, furthermore basic raw materials for their production or basic technological processes of selected beverages. The thesis summarizes the requirements for the quality of beverages, their labeling, packaging and market launch. It presents customer knowledge - what influences their purchasing decisions. The thesis deals with the consumption of soft drinks in the Czech Republic and in the world. It compares the most popular drinks, describes their composition, their nutritional values, and the positive or negative effects of individual beverage ingredients. In conclusion, the recommendations for consumption are presented and summarized.
Klíčová slova:
legislativa; nealkoholické nápoje; nutriční hodnoty; spotřeba; suroviny; technologická výroba; trh