Název:
Výroba a druhy másla
Autoři:
Skopalová, Eva Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Máslo je mléčný výrobek, který obsahuje 80 – 90 % mléčného tuku, maximálně 16 % vody a 2 % netuků, což zahrnuje bílkoviny, sacharidy a vitamíny rozpustné v tucích. Vyrobit máslo můžeme třemi způsoby – koncentračním, emulgačním a zpěňovacím. V České republice se používá převážně způsob zpěňovací. Koncentračním a emulgačním způsobem se máslo vyrábí v USA. Tržních druhů másel je v ČR velké množství. Mezi hlavní druhy patří máslo čerstvé a stolní. Vady másla, vznikající při výrobě a skladování, mohou být chuťové a aromatické nebo konzistentní. Vedlejším produktem, který získáváme při výrobě másla je podmáslí. Podmáslí může být dále zpracováváno jako přísada do řady mléčných výrobků. Vzhledem k jeho složení a nízkému obsahu tuku (0,5 %) je řazeno mezi zdravé potraviny.Butter is a dairy product that contains 80-90% milk fat, a maximum of 16% water and 2% non-fat ingredients, including proteins, saccharides and fat-soluble vitamins. Butter can be produced in three different ways - concentration, emulsification and churning. In the Czech Republic is mainly used the method of churning. The concentration and emulsification process is used for production in the USA. There are many kinds of butters on the market in the Czech republic. The main ones include fresh and table butter. The defects of butter that arise during the production and storage of the butter can be taste and aromatic or consistent. Buttermilk is a by-product of butter production. Buttermilk can be further processed as an additive to a variety of dairy products. Due to its composition and low fat content (0.5%) we rank it among healthy foods.
Klíčová slova:
mastné kyseliny; mléko; mléčný tuk; smetana; zpěňování