Název:
Srovnání metod stanovení výživové hodnoty masných výrobků a její uvádění na obale
Autoři:
Podbřecká, Žaneta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce Srovnání metod stanovení výživové hodnoty masných výrobků a její uvádění na obale se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá chemickým složením masa, popisem a dělením masných výrobků podle aktuální legislativy, balením a označováním potravin a výživovou hodnotou. Poslední kapitola je zaměřena na laboratorní metody analýzy základních složek masných výrobků. Praktická část obsahuje fyzikálně-chemickou a senzorickou analýzu. Fyzikálně-chemická analýza popisuje provedená laboratorní stanovení obsahu sušiny, tuku, bílkovin a soli u vybraných masných výrobků, vyrobených ve zpracovatelském masném podniku Hadač a Zapletal s.r.o., a rozdíly mezi výsledky získanými použitými metodami a značením na spotřebitelském obale. Senzorická analýza se zabývá hodnocením vybraných deskriptorů masných výrobků a porovnáním výsledků.The thesis Comparison of Methods of Determination of Nutritional Value of Meat Products and their Presentation on the Packaging consists of theoretical and practical part. The theoretical part deals with chemical composition of meat, description and division of meat products according to current legislation, packaging and labeling of foods and nutritional value. The last chapter is focused on laboratory methods of analysis of basic components of meat products. The practical part contains the physics-chemical and sensory analysis. The psychics- chemical analysis describes the laboratory determination of the dry matter, fat protein and salt content of selected meat products produced by the meat company Hadac and Zapletal s.r.o., and the differences between the results obtained using the used methods and the labeling on the consumer packaging. Sensory analysis deals with evaluation of selected meat products descriptors and comparison of results.
Klíčová slova:
instrumentální analýza; laboratorní metody; masné výrobky; senzorická analýza masných výrobků; výživová hodnota masných výrobků