Název:
Stanovení a rozbor struktury nákladů na výrobu vína u vybraného vinařského provozu
Autoři:
Horníčková, Iva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce Stanovení a rozbor struktury nákladů na výrobu vína u vybraného vinařského provozu má dvě základní části. V literární rešerši je představena problematika vinařství se zaměřením na jednotlivé technologické operace výroby vína. Vlastní práce se pak skládá z popisu technologického zařízení a vybavení sledovaných podniků, dále kalkulací nákladů a analýz struktury nákladů. Analýza nákladů na výrobu vína v obou případech ukázala, že nejvýznamnější složku tvoří vstupní surovina (hrozny). Další důležitou položkou byl u středního podniku provoz strojů, naopak u menšího podniku pak větší složku představovaly náklady na mzdy pracovníků z důvodu nižšího stupně automatizace a výkonnosti jejich strojů. Z analýzy nákladů na lahvované víno vyplývá, že nejvýznamnějšími položkami jsou vstupní surovina (tedy vyrobené víno) a materiál (tedy lahev s dalšími prvky).The diploma thesis The determination and analysis of the structure of the cost of wine production in selected winery company has two basic parts. The literature research introduces the issue of winemaking with a focus on individual technological operations of wine production. The thesis itself consists a description of technological machines and equipment of monitored companies, calculating of costs and cost structure analysis. The analysis of the costs of wine production in both cases showed that the most important component is the raw material (grapes). Another important item for the medium-sized company was the operation of machines, while for the smaller company the wage costs were the larger component because of the lower level of automation and efficiency of machines. The analysis of the cost of bottled wine shows that the most important items are the input raw material (produced wine) and the material (bottle with other elements).
Klíčová slova:
analýza nákladů; provozní náklady; technologie výroby vína; vinařství