Název:
Stanovení olova a kadmia v extraktech ovoce a zeleniny pomocí atomové absorpční spektrometrie
Překlad názvu:
Determination of lead and cadmium in fruits and vegetables extracts by atomic absorption spectrometry
Autoři:
Záškodová, Terezie ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Červený, Václav (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Náplní této bakalářské práce byla analýza extraktů ovoce a zeleniny. Ve vzorcích byl sledován obsah olova (ve formě olovnatých iontů) a kadmia (ve formě kademnatých iontů) pomocí atomové absorpční spektrometrie. Nejprve bylo nutné provést optimalizační studii a najít tak optimální podmínky metody a vybrat vhodný způsob atomizace vzorku. Bylo voleno mezi plamenovou a elektrotermickou atomizací. V rámci optimalizace byly pro atomizaci v plameni zkoumány tyto parametry: výška paprsku nad hranou hořáku, rychlost průtoku paliva, horizontální poloha hořáku, šířka spektrálního intervalu a velikost napájecího proudu výbojky. Optimalizační studie pro elektrotermickou atomizaci zahrnovala především vliv teploty pyrolýzy a atomizace na velikost signálu. Pro stanovení detekčních limitů použitých přístrojů byly použity standardní roztoky olova a kadmia. Meze detekce při atomizaci v plameni byly pro olovo, resp. kadmium 0,002 mg/l, resp. 0,003 mg/l. Při elektrotermické atomizaci byla mez detekce pro olovo, resp. kadmium 0,026 μg/l, resp. 0,029 μg/l. Experimentálně zjištěné hodnoty byly statisticky zpracovány a obsah olova a kadmia byl porovnán s mezními hodnotami olova a kadmia, které může obsahovat vzorek ovoce a zeleniny podle Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006. Experimentálně zjištěné...The content of this thesis was to analyse fruit and vegetable extracts. In the samples, the concentration of lead and cadmium was determine by atomic absorption spectrometry. First, it was necessary to conduct an optimalization study to find the optimal conditions of the method and select the appropriate method of atomization of the sample. It was chosen between flame and electrothermal atomization. For optimization, the following parameters were studied for atomization in flame: beam height above the burner, fuel flow rate, horizontal burner position, spectral interval width and lamp supply current. An optimization study for electrothermal atomization included the effect of atomization a pyrolysis temperature on signal size. Standard lead and cadmium solutions were used to determine the detection limits of the instruments used. The limit of detection in flame atomization was for lead respectively cadmium 0,002 mg/l, resp. 0,003 mg/l. In electrothermal atomization the detection limit was for lead, resp. cadmium 0,026 μg/l, resp. 0,029 μg/l. The experimentally determined values were statistically processed and the lead and cadmium contents were compared with the lead and cadmium limit values that may be contained in a sample of fruit and vegetables according to Commission Regulation (EC) No...
Klíčová slova:
Atomová absorpční spektrometrie; elektrotermická atomizace; extrakty; kadmium; olovo; ovoce; plamenová atomizace; zelenina; Atomic absorption spectrometry; cadmium; electrothermal atomization; extracts; flame atomization; fruit; lead; vegetable