Original title:
Studium složení jogurtu v procesu jeho přípravy
Translated title:
Study of yogurt composition in process of its preparation
Authors:
Fajtl, Zbyněk ; Vítová, Eva (referee) ; Veselá, Mária (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá studiem přípravy jogurtu a změn doprovázejících jeho skladování. Teoretická část obsahuje informace o parametrech ovlivňujících jak přípravu, tak vlastnosti výsledného produktu. V experimentální části jsou popsány metody a postupy využité pro stanovení kritických parametrů jakými jsou koncentrace kyseliny mléčné, laktózy, glukózy a galaktózy (HPLC–RI), množství streptokoků a laktobacilů. Data byla graficky vyhodnocena a okomentována. Součástí práce byla i senzorická analýza, při které byl připravený jogurt porovnáván s komerčně dostupnými výrobky. Výsledky této práce mohou posloužit jak spotřebitelům, tak menším provozům vyrábějících jogurt.
This thesis deals with the study of yogurt preparation and changes during its storage. The theoretical part contains information about parameters affecting both the preparation and properties of the final product. The experimental part describes methods and procedures used for determination of critical parameters such as lactic acid, lactose, glucose and galactose concentrations (HPLC-RI), amounts of streptococci and lactobacilli. The data was graphically evaluated and commented on. The work also included sensory analysis in which the prepared yogurt was compared with commercially available products. The results of this work can serve both consumers and smaller yogurt producers.
Keywords:
fermentation; HPLC; lactic acid bacteria; lactose; Yoghurt; bakterie mléčného kvašení; fermentace; HPLC; Jogurt; laktóza
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/177471