Název:
Electrochemical Analysis of Carrageenans. The Effect of Acetate Concentration
Autoři:
Kos, S.S. ; Paleček, Emil Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Moderní elektrochemické metody /36./, Jetřichovice (CZ), 20160523
Rok:
2016
Jazyk:
eng
Abstrakt: kappa-, iota-, and lambda-carrageenans are polysaccharides (PSs) which produce electrocatalytic chronopotentiometric peak H-ps in acetate buffer (pH 5.2) on the hanging mercury drop electrode (HMDE). Here we show that this peak (E-p1.8V) increases with the acetate concentration Using a. c. voltammetry we found that the appearance and the observed increase of peak H-PS is accompanied by a decrease of capacitive current below the background elecnolyte around1.8 V, suggesting strong adsorption of the negatively charged PS at the negatively charged HMDE. Compared to carrageenany dextran did not produce peak H-PS and did not strongly adsorb at negatively charged electrode.
Klíčová slova:
carageenans; chronopotentiometry; peak H-ps; polysaccharides Číslo projektu: GA15-15479S (CEP) Poskytovatel projektu: GA ČR Zdrojový dokument: XXXVI. Moderní elektrochemické metody. Sborník přednášek, ISBN 978-80-905221-4-5
Instituce: Biofyzikální ústav AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0297886