Název:
Gastro-diplomacie Francie: tradiční "značka" a moderní trendy
Překlad názvu:
Gastro-diplomacy of France: traditional "brand" and modern trends
Autoři:
Koptišová, Evelína ; Tomalová, Eliška (vedoucí práce) ; Matějka, Ondřej (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Gastronomie patří mezi důležité součásti francouzské národní identity a zároveň mezi hlavní turistická lákadla. Jaké místo a proč má v rámci moderních trendů francouzské veřejné diplomacie, a jak je francouzská gastro-diplomacie diskursivně formována na online sociálních sítích? Ve francouzském gastronomickém diskursu jsou dlouhodobě patrná určitá pnutí, například mezi republikánskou ideou jednotnosti a zahraničně- politickou strategií podpory rozmanitosti. Historický výzkum však ukazuje, že tyto aspekty se navzájem nevylučují, spíše působí jako dvě strany jedné mince. Gastro- diplomacie je pak chápána jako úzká dimenze zahraniční politiky, konkrétně jako součást veřejné složky kulturní diplomacie. V rámci současné francouzské gastro-diplomacie je možné pozorovat zapojení moderních nástrojů, jako je komunikace prostřednictvím online sociálních sítí. V kombinaci se sázkou na dlouhotrvající dobrou image francouzské kuchyně je to jeden ze způsobů, jakým se Francie prosazuje v mezinárodním prostředí. Jde také o strategické vymezení proti určité standardizaci produktů. Kvantitativní a kvalitativní analýza příspěvků na sítích Facebook, Instagram a Twitter ukázala, že se v rámci francouzské gastro-diplomacie v období 1. 1. 2009 - 30. 6. 2017 projevila především snaha zveřejňovat příběhy a zásluhy...Gastronomy belongs among the important elements of the French national identity and at the same time it is one of the main tourist attractions. Which place and why does the gastronomy have among the modern trends of public diplomacy and how is the French gastro-diplomacy formed on the online social media? There are certain long-lasting tensions visible in the French gastronomic discourse, for example between the Republican idea of unity and the foreign policy strategy of supporting diversity. However, historical research shows that these aspects are not excluding one another, they are more like two sides of the same coin. Gastro-diplomacy is then understood as a narrow dimension of the foreign policy, namely as a part of public cultural diplomacy. In the framework of contemporary French gastro-diplomacy, it is possible to observe the employment of modern instruments, such as the communication through online social networks. Combined with the bet on the long-standing good image of French cuisine, it is one of the ways in which France prove successful in the international arena. It is also a sign of strategic behaviour against the standardization of food products. Quantitative and qualitative analysis of Facebook, Twitter and Instagram posts showed that during the period 1. 1. 2009 - 30. 6. 2017,...
Klíčová slova:
digitální diplomacie; Francie; gastro-diplomacie; gastronomie; konkurenční identita; národní identita; sociální sítě; veřejná diplomacie; zahraniční politika; competitive identity; digital diplomacy; foreign policy; France; gastro-diplomacy; gastronomy; national identity; public diplomacy; social networks