Název:
Příjem sacharidů u žáků na vybraných základních školách
Překlad názvu:
The intake of carbohydrates for pupils at selected elementary schools
Autoři:
Grygová, Petra ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou příjmu sacharidů žáků staršího školního věku. Je rozdělena na dvě části, a to na část teoretickou a na část praktickou. Teoretická část se věnuje výživě a vývoji dětí staršího školního věku, a poté zásadám správné výživy. Následuje samotné vymezení pojmu sacharidy; jejich rozdělení, význam, zdroje, trávení a metabolismus. Dále informuje o onemocněních způsobených nadměrnou konzumací sacharidů i jejich prevenci. Cílem šetření bylo získat a zpracovat poznatky o příjmu sacharidů žáků druhého stupně. Praktická část pak pomocí dotazníkového šetření mapuje konzumaci sacharidů (množství, druh potraviny i stravovací četnost). Výsledkem bylo zjištění, že žáci druhého stupně nerozlišují, jaké sacharidy zkonzumují. Bylo zjištěno, že sacharidy nejsou součástí každého denního jídla u velké části respondentů. Naproti tomu ze šetření vyplynulo, že většina dotazovaných sní nějakou sladkost každý den. Dále jsou konzumovány nejčastěji potraviny typu pečivo a chléb obsahující polysacharidy, na druhé straně potraviny typu sušenky obsahující glukózový sirup či sacharózu. V závěru práce jsou uvedena možná preventivní opatření. KLÍČOVÁ SLOVA Sacharidy, konzumace, výživa, dotazníkové šetření, respondent.This bachelor thesis deals with the problematics of teenager's carbohydrate intake. It is divided into the theoretical and the practical part. The theoretical part is based on nutrition and evolution of teenagers and also on the rules of correct nutrition in general. It is followed by the definition of carbohydrates; their distribution, meaning, sources, digestion and metabolism. It also informs about diseases caused by excessive consumption of carbohydrates and their prevention. The main target of the survey was to obtain and process knowledge about carbohydrate intake of second degree pupils. The practical part, using the questionarre survey, maps the consumption of carbohydrates (quantity, type of food and frequency of eating). The result was fact, that second degree pupils do not differentiate, which carbohydrates do they consume. It was found, that carbohydrates are not part of everyday food for a large group of respondents. In contrast, the survey showed, that most of the respondents eat some sweets every day. In addition, most often consumed types of foods are pastries and bread containing polycarbohydrates, on the other hand biscuits containing glucose syrup or sucrose. In the conclusion, some possible preventive steps are mentioned. KEYWORDS Carbohydrates, consumption, nutrition,...
Klíčová slova:
dotazníkové šetření; racionální strava; Sacharidy; výživa dětí školního věku; Carbohydrates; nutrition of school-age children; rational diet; the questionnaire survey