Název:
Koagulace rozdílných typů látek ze sinic a řas
Překlad názvu:
Coagulation of different kinds of algal organic matter
Autoři:
Novotná, Kateřina ; Načeradská, Jana ; Barešová, Magdalena ; Janda, V. ; Pivokonský, Martin Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Pitná voda 2018, Tábor (CZ), 20180528
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Příspěvek se zabývá charakterizací a koagulací rozdílných typů látek produkovaných fytoplanktonem (algal organic matter - AOM), zejména jejich neproteinovou složkou, tvořenou sacharidy aj. Tyto látky byly získány z celulárního organického materiálu zelené řasy Chlorella vulgaris. Při koagulaci neproteinových AOM byla testována dvě různá koagulační činidla na bázi hliníku (síran hlinitý - SH a polyaluminiumchlorid - PACI). Nejúčinnější koagulace bylo v obou případech dosaženo v oblasti kolem neutrálního pH (7,1-7,5 a 7,6-8,0 při použití SH a PACI, resp.), přičemž byly zapotřebí poměrně vysoké dávky činidla (8 a 10 mg.L-1 Al, resp.). I při optimalizovaných podmínkách koagulace však bylo odstraněno max. cca 20% neproteinových AOM. Vhodné podmínky, účinnost i mechanismy koagulace neproteinové složky se značně liší od těch pro AOM peptidy/proteiny, což souvisí s rozdílnými vlastnostmi daných skupin látek (distribuce molekulových hmotností, množství a charakter povrchových funkčních skupin atd.). Pro účinnou optimalizaci koagulace je tedy rozhodující nejen koncentrace, ale právě i charakter AOM.This study focused on coagulation of different algal organic matter (AOM) fractions, especially on its non-proteinaceous fraction. It was derived from cellular organic matter of Chlorella vulgaris, a freshwater algae. Two different Al-based coagulants were employed, i.e. alum and pre-hydrolyzed polyaluminim chloride (PACl). The highest coagulation efficiency was obtained at pH around neutral (pH 7.1-7.5 for alum and pH 7.6-8.0 for PACl) at relatively high dosages of coagulant (8 and 10 mg·L-1 as Al for alum and PACl, resp.). However, the maximum removal reached under the optimized conditions was only approximately 20%. The coagulation behaviour and efficiency of non-proteinaceous matter greatly differ from AOM peptide-proteins, which is discussed in the study.
Klíčová slova:
algal organic matter; Chlorella vulgaris; coagulation; water treatment Číslo projektu: GA18-14445S (CEP), 20-SVV/2017 Poskytovatel projektu: GA ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - GA MŠk Zdrojový dokument: Pitná voda 2018, ISBN 978-80-905238-3-8
Instituce: Ústav pro hydrodynamiku AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0284347