Original title:
Spotřeba a plýtvání potravinami jako sociální problém – červen 2017
Translated title:
Food Waste as a Social Problem – June 2017
Authors:
Pilecká, Jarmila Document type: Research reports
Year:
2017
Language:
cze Series:
Tiskové zprávy CVVM, volume: or170808 Abstract:
[cze][eng] V červnovém výzkumu zjišťovalo CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i. postoje české veřejnosti k plýtvání potravinami. Respondenti hodnotili závažnost problému plýtvání potravinami, kolik potravin jejich domácnost přibližně vyhodí, a jaké jsou jejich spotřební návyky spojené s potravinami. Dotázaní se dále vyjadřovali k důvodům, které jsou podle jejich názoru pádné k omezení plýtvání potravinami. Další část tohoto bloku otázek se zaměřovala na obeznámenost české veřejnosti s pojmy „Minimální trvanlivost“ a Spotřebujte do…“.In June 2017 Public Opinion Research Centre AV ČR, v.v.i., examined the attitudes and behaviors declared by the Czech public with regard to the basic dimensions of the issue of food wastage: Respondents evaluated the urgency of the problem and the reasons that motivate individuals to reduce food waste. They estimated amount of food thrown away in the household and the reasons that lead to food wastage. We also focused on organization of purchasing and behaviour towards checking of “Use before/by…” and “Best before” labels. These findings are then set into the context of international comparisons, especially with Britain and the United States.
Keywords:
food wastage; Use before/by