Název:
Mikrobiologie sušených potravin
Autoři:
Brettfeldová, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce na téma Mikrobiologie sušených potravin bylo vytvořit literární rešerži shrnující problematiku týkající se daného tématu. Blíže je charakterizována technologie výroby, mikrobiologie a preventivní opatření před vznikem případných technologických vad a pomnožením patogenní mikroflóry u sušeného mléka, kojenecké a dětské výživy a sušených vaječných hmot. Sušením potravin konzervujeme potraviny na základě odnímání vlhkosti z přirozeně vodnatých potravin do takové míry, aby její zbytek nebyl dostačující pro rozvoj mikroorganismů. Z mikrobiologického hlediska je stabilní potravinou taková, jejíž hodnota aktivity vody nepřesahuje 0,70. Sušené výrobky je nutné pro zachování zdravotní nezávadnosti chránit během skladování, expedice i distribuce před vlhnutím a sekundární kontaminací mikroorganismy.The aim of the thesis on Microbiology of dried food is created a bibliographic search which summarizing the issues concerning the topic. The thesis is focused on production technology, microbiology and preventive measures before the onset of potential technological defects and propagation of pathogenic microflora in milk powder, baby food and dried egg products. Food preservation by drying is based on humectants from naturally watery food. Residual water can not be sufficient for the development of microorganisms. From a microbiological point of view, stable food is such her the value of water activity not exceeding 0.70. Dried products are necessary to preserve the health safeguard during storage, shipping and distribution before wetting and secondary contamination by microorganisms.
Klíčová slova:
mikroorganismy; sušené mléko; sušené vaječné hmoty; výrobní hygiena