Název:
Role stravování při formování udržitelného potravinového systému: potenciál školního stravování
Překlad názvu:
The role of diets in formation of a sustainable agro-food system: potential of school food
Autoři:
Strnadel, Štěpán ; Spilková, Jana (vedoucí práce) ; Hruška, Vladan (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá problematikou udržitelného stravování a možnostmi prosazování udržitelných principů ve veřejném stravování. Představuje téma v širším kontextu environmentálních souvislostí, veřejného zdraví, historického vývoje, mezinárodních vlivů, významných teoretických přístupů a především základních faktorů ovlivňujících vývoj stravování v současném světě. Cílem je stanovit obecné principy udržitelného stravování, které jsou odvozeny na základě analýzy širokého spektra odborné literatury. Charakter práce je převážně rešeršní. Praktickou aplikací stanovených principů je otázka jejich využitelnosti ze strany veřejných institucí. V této souvislosti práce pojednává o potenciálu systému školního stravování v Česku. Výzkumnou otázkou jsou možnosti podpory spotřeby biopotravin pocházejících z místních zdrojů ve školním stravování, která byla analyzována na úrovni Česka. Základními zjištěními je problematická kombinace požadavků na kvalitu biopotravin v kombinaci s požadavkem upřednostnění lokálních potravin v kontextu objemu poptávky školního stravování. V obecné rovině je přínosem práce představení přístupu geografie jídla a nastínění možností dalšího výzkumu, které téma stravování naskýtá. klíčová slova: udržitelné stravování, stravovací tranzice, potraviny, ekologické zemědělství,...This master thesis deals with the issue of sustainable diets and the potential of the promotion of sustainable principles in public food procurement. The theme is introduced in broader context of environment, public health, historical development, international influences, significant theoretical approaches and fundamental factors affecting current state of diets and nutrition. The aim of the thesis is to specify universal principles of sustainable diets, which were derived from critical review of scientific literature and other relevant texts. The character of this thesis is dominantly theoretical. Discussing the potential of applying the principles of sustainability from the side of public institutions is the main theme of the second part of the study. The research question is related to the possibilities of local organic food consumption in school food system in Czechia. Main results show problematic combination of the requirements for both organic and local food in the context of the volume of school food demand and relatively small local organic production. In general terms the contribution of this thesis is the introduction of the research issues of geography of food and presenting the possibilities of further research. key words: sustainable diets, nutrition transition, food, organic...
Klíčová slova:
ekologické zemědělství; potraviny; stravovací tranzice; udržitelné stravování; veřejné nákupy; veřejné zdraví; školní stravování; food; nutrition transition; organic agriculture; public health; public procurement; school food; sustainable diets