Název:
Postoje středoškolské mládeže ke zdravé výživě
Překlad názvu:
Attitude of secondary school youth to the healthy nutrition
Autoři:
Řeháková, Jarmila ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá tématem postoje středoškolské mládeže ke zdravé výživě. V teoretické části jsou zmapovány pojmy vývojová období převážně adolescence, vývoj osobnosti a identifikace s vrstevnickou skupinou, volnočasové aktivity a fyziologie výživy, způsoby stravování, diferencované stravování, zdravá výživa i zdravý životní styl. Praktická část, která byla realizována metodou dotazníkového šetření, se snaží prokázat či vyvrátit existenci vzájemného vztahu mezi studovaným oborem a preferencí zdravé výživy a zdravého životního stylu mládeže. Zabývá se otázkou, jestli existuje prokazatelný vztah v dosažených vědomostech v problematice zdravé výživy a zdravého životního stylu a studovaným oborem. Hlavním zjištěním jsou odhaleny neuspokojivé znalosti v otázkách zdravé výživy a zdravého životního stylu. Rodina bohužel nevěnuje dostatečnou pozornost zdravé výživě a mládež příliš nedbá na pravidelnost ve stravě. Žáci velmi často nesnídají a oběd nahrazují nejčastěji nevhodně složenou studenou svačinou, kterou si převážně kupují ve školních kantýnách. Ovoce, zeleninu a mléčné výrobky konzumuje středoškolská mládež v malém množství a nepravidelně. Jen zcela výjimečně dochází žáci do školní jídelny na teplý a energeticky i biologicky vyvážený oběd. Pitný režim je u podstatné většiny respondentů...This work is focused on the point of the secondary school youth attitude on the issue of the rational nutrition. Using the questionnaire investigation that is divided into several research areas I am trying to prove or disconfirm the existence of the mutual relationship between the branch of study and the preferences of healthy nutrition and healthy lifestyle for youth. My thesis deals with the question of a provable relationship in knowledge achieved in the field of healthy nutrition and healthy lifestyle and the branch of study. The main findings revealed the unsatisfactory knowledge in matters of healthy nutrition and a healthy lifestyle. The family does not pay sufficient attention to rational nutrition and youth isn't very careful about a regular diet. Students very often don't have breakfast and they replace lunch mostly by cold snack of inadequate composition that is mostly bought in school canteens. Fruit, vegetables and dairy products are consumed by secondary school students in small amounts and irregularly. Only quite exceptionally they attend school dining-room to get warm and energetically efficient and biologically balanced lunch. Drinking regime is mostly insufficient and is made up of the inappropriate drinks, most often the sweet lemonade, coffee and energy drinks. Secondary school...
Klíčová slova:
diferencované stravování; Fyziologie výživy; racionální výživa; sociální a citový vývoj; vývoj osobnosti; vývojová období - adolescence; způsoby stravování; developmental periods- adolescence; diet; divided nutrition; personality development; Physiology of nutrition; rational nutrition; social and emotional development