Název:
Jím, tedy jsem: konstrukce identity foodblogerů
Překlad názvu:
I eat, therefore I am: the construction of foodbloggers identity
Autoři:
Sedláčková, Tereza ; Pavlíčková, Tereza (vedoucí práce) ; Zábrodská, Kristina (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Hlavní výzkumná otázka této práce se zabývala identitou foodblogerů a to především v kontextu toho, jak je tato identita konstruována skrze obsahy zveřejněné na jejich foodblozích. Prostřednictvím výzkumu osmi foodblogů pak tato práce ukazuje, jakých podob může tato identita a samotné foodblogy nabývat. K foodbogerům je zde přistupováno jako ke členům foodie komunity, neboť jejich blogy odráží její hodnoty; důraz na prvek sdílení, kvalitu potravin, autenticitu a příběh pokrmu, význam servírování a stolování. Identita foodblogerů promítající se na jejich blozích, byla zkoumána především z hlediska sebe- prezentace, narativní strategie a přístupu ke sdílení svého soukromí se čtenáři blogu. Všechny tyto tři aspekty jsou velmi úzce propojeny, neustále vzájemně laděny a navzájem se ovlivňují. Právě jejich neustále vyjednávání v každé interakci mezi blogerem a čtenáři (zveřejněné články, komentáře čtenářů a blogerovy odpovědi aj.) určuje výslednou podobu foodblogu. Narativní strategie analyzovaných foodblogů nabývají například podoby rodinné atmosféry či vaření pro rodinu, seberealizace skrze vaření a blogování, vtáhnutí do přátelství, minimalistický styl bez osobního vyprávění, kamaráda se společnými zájmy či zpřístupnění osobního života čtenářům. Dále byla identita zkoumána prostřednictvím otázek, zda...The main research question of this thesis deals with identity of foodbloggers, constructed through the content posted on their foodblogs. This work shows through research of eight foodblogs what forms of identity these foodblogs take. The foodbloggers are treated as members of the foodie community in this thesis, because their blogs reflect its values, such as emphasis on the element of sharing, food quality, authenticity and story of the food and its serving. Foodbloggers identity, reflected on their blogs, has been studied mainly in terms of self-presentation, narrative strategies and approaches to sharing their privacy with the blogs readers. These three aspects are constantly negotiated in every interaction between bloggers and readers of their blogs. This negotiation determines the final form of foodblogs. Narrative strategies of these analyzed foodblogs for example take the form of family atmosphere and cooking for the family, self-realization through cooking and blogging, making friendships, minimalist style without a personal narrative, a friend with sharing conjoint interests or invitation to the blogger's personal life. Furthermore, the identity was examined through the questions whether and how the blog authors think about themselves as (food)bloggers.