Název:
Kvasinky rodu Saccharomyces
Překlad názvu:
Saccharomyces species
Autoři:
Stehlíková, Petra ; Vejsová, Marcela (vedoucí práce) ; Jílek, Petr (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Kandidát: Petra Stehlíková Školitel: Mgr. Marcela Vejsová, Ph.D. Název bakalářské práce: Kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae Tato rešeršní bakalářská práce vznikla za účelem základního shrnutí poznatků o kvasinkách rodu Saccharomyces cerevisiae. Cílem je utvořit ucelený přehled o těchto kvasinkách. Práce je rozdělena do několika na sebe navazujících částí. Kvasinka Saccharomyces cerevisiae je hojně využívanou kvasinkou zejména v potravinářském průmyslu. Proto se také nazývá pivní, vinná nebo pekařská kvasinka. Jejich genom je zcela prostudován, a tak se hojně využívá genovém inženýrství. Ale jsou zdokumentovány i případy patogeneze. Kvasinka Saccharomyces cerevisiae je jednou z velmi zajímavých a hojně využívaných kvasinek.Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove Department of Biological and Medical Sciences Candidate: Petra Stehlíková Trainer: Mgr. Marcela Vejsová, Ph.D. Title: Kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae This thesis was the search for basic general knowledge of the yeast Saccharomyces cerevisiae. The aim is to create a comprehensive overview of these yeast. The work is divided into several consecutive parts. The yeast Saccharomyces cerevisiae yeast is widely used especially in food industry. Therefore it is also called the beer, wine, or baker's yeast. Their genome is fully studied, and thus are widely used genetic engineering. But there are also documented cases of pathogenesis. The yeast Saccharomyces cerevisiae is one of the most interesting and widely used yeast.