Název:
Vliv stravy na výskyt alergií u dětí
Překlad názvu:
The effect of the diet on the prevalence of allergies in children
Autoři:
Machová, Alexandra ; Jílek, Petr (vedoucí práce) ; Krčmová, Irena (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Studentka: Alexandra Machová Školitel: PharmDr. Petr Jílek, CSc. Název diplomové práce: Vliv výživy na vznik alergií u dětí CÍL PRÁCE: Cílem naší práce bylo zjistit možné souvislosti mezi složením výživy dětí a následným rozvojem alergií. Dále jsme se pokusili vyhledat dostupné poznatky v této oblasti a porovnat naše výsledky s výsledky bádání jiných výzkumných týmů. METODY: Rozeslali jsme 2793 námi vytvořených dotazníků do celkem 69 škol po celé České republice, na něž retrospektivně odpovídali rodiče žáků 7. a 8. tříd. Vrátilo se nám 1697 dotazníků, které jsme dále statisticky zpracovali. Otázky dotazníku zahrnovali široký okruh témat, mezi něž patřilo i téma této práce. VÝSLEDKY: Zaznamenali jsme několik statisticky významných výsledků. Negativní vliv na vznik alergií u dítěte jsme zjistili konzumace jogurtů kojící matkou 2 - 5 krát týdně (p < 0,05), konzumace ryb méně než jedenkrát týdně v průběhu kojení (p < 0,05) a konzumace masa a uzenin 1 - 3 krát týdně mezi 4. a 6. rokem věku dítěte (p < 0,05). Naopak pozitivní (resp. protektivní) vliv na vývoj alergií u dítěte má úplné vyhýbání se jogurtům v průběhu kojení (p < 0,05), konzumace domácího ovoce kojící matkou (p < 0,05) a občasná...Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Student: Alexandra Machová Supervisor: PharmDr. Petr Jílek, CSc. Title of diploma thesis: The effect of the diet on the prevalence of allergies in children BACKGROUND: The aim of our work was to investigate a connection between child's nutrition and development of allergy and to confront our results with recent findings in this field of science. METHODS: We distributed 2793 self-made questionnaires to 69 schools all around the Czech Republic. The target group were children in 7th and 8th grade and their parents who responded retrospectively on a wide variety of topics. We got back 1697 questionnaires RESULTS: Consumption of this food had a negative effect on a development of allergy: yoghurts 2 - 5 times per week while breastfeeding (p < 0,05), fish less than once a week while breastfeeding (p < 0,05), meat and smoked meat 1 - 3 times a week between 4 and 6 years of age (p < 0,05). On the opposite, these had a positive (preventive) effect: no yoghurts while breastfeeding (p < 0,05), homegrown fruits while breastfeeding (p < 0,05), smoked meat occasionally at age of 2 and doing so continuously in the following years (p < 0,005). CONCLUSIONS: From a wide range of data we got only few...