Název:
Jídelní preference a jídelní chování pacientů s diabetes mellitus 2. typu neléčených inzulinem
Překlad názvu:
Food choise and food preferences at patients with type two diabetes who are not treated by insulin therapy
Autoři:
Nemeškalová, Adéla ; Hrachovinová, Tamara (vedoucí práce) ; Šivicová, Gabriela (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2007
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce sleduje jídelní preference a jídelní chování u pacientů s diabetem druhého typu neléčených inzulinem, tedy léčených dietními opatřeními či perorálními antidiabetiky. Teoretická část práce je věnována onemocnění diabetes mellitus druhého typu a jeho léčbě se zaměřením na jídelní zvyky, jídelní chování a jídelní preference daných respondnetů. Práce se zaměřuje na problematiku z hlediska psychologie, popisuje psychické problémy pacientů při vyrovnávání se s onemocněním i při dodržování léčebného režimu. Praktická část práce je věnována dotazníkovému šetření 116 respondentů (66 žen, 50 mužů). Dotazníková baterie je zaměřena na vztah daných respondentů k jídlu, na jejich jídelní preference, jídlení chování a zvyklosti. Každý respondent vyplnil podrobný dotazník o svém jídelním chování, jídelních preferencích a zvyklostech se zaměřením na 27 předem stanovených okruhů potravin. Data byla analyzována z hlediska pohlaví respondentů, typu léčby onemocnění (režimová opatření či režimová opatření a PAD), z hlediska věku a hmotnosti respondentů. Jednotlivé skupiny pak byly mezi sebou srovnávány z hlediska jídelního chování a preferencí. Nejvíce rozdílů v jídelních chování a jídelních preferencích bylo pozorováno při hodnocení údajů z hlediska pohlaví, nejméně rozdílů bylo pozorováno z hlediska typu léčby...Diabetes type two is a chronic progressive disease often associated with obesity and hypertension. Experts predict that diabetes type two cases will increase in the future. Having type two diabetes increases the risk of many serious complications. The diploma work is dedicated to patients with type two diabetes treated either by meal planning, weight loss and exercising or by meal planning, weight loss, exercising and antidiabetic oral agents. The theoretical part of diploma work brings information about diabetes type two and obesity. It concerns information about treatment of diabetes and obesity and psychical problems of patients with the need to adopt healthy habits, balanced diet and drug therapy. The theoretical part is also about food behavior and food preferences. Theoretical portions also deal with the importance of dietary patterns in control of body weight and management of diabetes. It concerns psychical problems connected with diabetes and obesity. It also concerns different approaches to nutrition and psychical problems connected with dietary regime. The practical part of diploma work contains the study of food choice and food preferences. The study included 116 (66 women, 50 men) patients with type two diabetes on antidiabetic oral medication or diet. Each participant completed a detailed...