Název:
Hospodaření minipivovaru
Překlad názvu:
Economics of Microbrewery
Autoři:
Šplíchalová, Jitka ; Maier, Tomáš (vedoucí práce) ; Lukáš, Lukáš (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Hlavním cílem této diplomové práce je zhodnotit hospodaření vybraného minipivovaru XY s. r. o. v analyzovaném období let 2012 až 2015. Hospodaření minipivovaru je posuzováno na základě metod finanční analýzy a kalkulace úplných nákladů na jednotku produkce.
Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce pojednává o historii piva a pivovarnictví, kategorizaci a charakteristice minipivovarů, dále jsou zde popsány suroviny pro výrobu piva a jeho samotná výroba. Obsahem jsou rovněž metody a vzorce použité při finanční analýze a kalkulaci nákladů.
Praktická část pojednává o charakteristice produkce minipivovaru XY s. r. o. Ověření projevu sezónnosti je popsáno jednoduchým regresním modelem. K dosažení hlavního cíle jsou použity metody finanční analýzy a stanovení kalkulace nákladů na jednotku produkce. Finanční analýza se dále skládá z horizontální a vertikální analýzy, rozdílových a poměrových ukazatelů, bonitních a bankrotních modelů, které hodnotí celkovou finanční situaci minipivovaru.
V kapitole zhodnocení výsledků a závěr jsou shrnuty dosažené výsledky, je provedeno celkového zhodnocení hospodaření minipivovaru XY s. r. o. a jsou navržena doporučení pro zlepšení ekonomického fungování.
The main aim of this diploma thesis is to evaluate economy of chosen Microbrewery XY, Ltd. in observed period 2012 till 2015. Economy of microbrewery is evaluated on the bases of methods of financial analysis and costs calculation per unit of production.
The thesis is divided into theoretical and practical part. Theoretical part deals with history of breweries, categorization of microbrewery and its characteristics. Also in this work is described process of beer production and ingredients necessary for its production. This part includes methods and formulas used for financial analysis and costing.
Practical part deals with characteristics of microbrewery production. Simple Linear Regression model verifies the seasonality in beer consumption. To accomplish the main aim are used methods of financial analysis and costing. Financial analysis consists horizontal and vertitical analysis, differential and ratio indicators, creditworthy and bankruptcy models evaluating whole financial situation of the microbrewery.
In chapter Evaluation of the results and Conclusion are summarized results, an overall evaluation of microbreweries economy and are proposed recommendations for improving its economy.
Klíčová slova:
chmel; finanční analýza; hospodaření; kalkulace nákladů; minipivovar; pivo; rozvaha; slad; výkaz zisků a ztrát; výsledek hospodaření