Název:
Vývoj franchisingu na českém trhu
Překlad názvu:
The Development of Franchising in the Czech Market
Autoři:
Skořepová, Štěpánka ; Šálková, Daniela (vedoucí práce) ; Jaroslav, Jaroslav (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá otázkou, zda lze v České republice v oblasti rychlého občerstvení, kde v současné době působí velká řada silných franchisingových konceptů, založit novou úspěšnou franchisu. V teoretické části práce jsou uvedeny obecné informace o franchisingu, přičemž je zvláštní pozornost věnována podstatě franchisingové spolupráce a založení franchisingového podniku. V praktické části bakalářské práce je představen existující gastronomický projekt Amour et Crepes, který působí v oblasti rychlého občerstvení a aktuálně zvažuje svůj další rozvoj pomocí franchisingu. Na základě provedených analýz je posouzena ekonomická efektivnost jak pro Amour et Crepes, jako potencionálního franchisora, tak i pro budoucího franchisanta. Jsou zhodnoceny výhody a nevýhody a posouzena rizika budoucího rozvoje Amour et Crepes pomocí franchisingu. V závěru práce je vydáno doporučení, zda je franchising vhodnou formou, jak rozšířit podnikání Amour et Crepes.The purpose of this bachelor thesis is to find out if it is possible to start a new successful franchise bussines in the fast food sector in the Czech Republic. It is a sector where a large number of strong franchise businesses are already operating. The theoretical part of the thesis presents general information on franchising with main focus on the establishment of franchised business and cooperation within the business. In the practical part of the thesis an existing gastronomic business Amour et Crepes is introduced. It is a company that has been operating in the fast food sector for a couple of years and is currently considering to expand its business through the method of franchising. On the basis of the conducted analysis an economic efficiency is assessed for both the Amour et Crepes as a potential franchisor and the future franchisee. It is further assessed what are the pros and cons and risk factors of franchise as a method of a business development for Amour et Crepes. The conclusion part of the thesis includes recommendation whether franchising is the right method for Amour et Crepes´s business development.
Klíčová slova:
franchisant; franchising; franchisor; licence; obchod; prodej; transformace