Název:
Podpory potravinářského sektoru ČR v kontextu s fondy EU a jejich dopady
Překlad názvu:
Subsidies of the Czech Food Sector in a Context of the European Funds and Their Impact
Autoři:
Náglová, Zdeňka ; Rosochatecká, Eva (vedoucí práce) ; František, František (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Disertační práce se zabývá problematikou potravinářského průmyslu. V první řadě je posuzována ekonomika tohoto sektoru v oborovém a velikostním členění podniků. Přičemž hlavní pozornost je věnována otázkám čerpání podpor potravinářským průmyslem v kontextu s fondy EU. Hlavním cílem této disertační práce je zhodnotit dopady těchto podpor na ekonomiku potravinářských podniků. K analýze byl využit fixed effect model. Dle výsledků jsou patrné značné rozdíly dopadů dotací na jednotlivé výrobní obory potravinářského průmyslu. Ve většině oborů bylo prokázáno jejich neefektivní využití k růstu výkonnosti podniků. Dissertation deals with the food industry. First, the economy of the sector in the branch structure and size of businesses is evaluated. The main attention is paid to the drawing subsidies by the food industry in the context of EU funds. The main objective of this thesis is to evaluate the effect of the subsidies on the economy of the food business. For the analysis fixed effect model was used. According to the results, there are significant differences in the impact of subsidies on the individual branches of the food industry. In most fields was demonstrated their ineffective use to increase business performance.
Klíčová slova:
dotace; fixed effect model; potravinářský průmysl