Název:
Food availability in developing countries - new challenge for local producers or new export space for the EU exporters?
Autoři:
Vlach, Jiří ; Kabát, Ladislav (vedoucí práce) ; Klára, Klára (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
eng
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [eng][cze] Food security is influenced by many factors, which are divided into four categories according to FAO. Food Availability is one of these categories. It is closely connected with domestic food production as well as with international trade with food and with free movement of commodities on the international market. Countries in south Africa joined together and established South African Development Community (SADC) in 1992, which significantly changed their trade policies and their economics opened to international trade. The aim of this thesis was to evaluate, how these new conditions in international politics and trade affected the situation of food security and food availability in SADC countries. The research was based on common statistical analysis of secondary data developed by transnational organizations engaged in food security and international trade (FAOSTAT, WTO, World Bank). Results showed that the index of imported food to domestic food production has been growing in the last 10 years and it reached 51% in 2011. The food exports value and domestic production value are increasing as well and the average food import tariffs are decreasing. Also I proved some dependency of food imports to average dietary energy adequacy as well as dependency of domestic food production to average dietary energy adequacy. However with the use of comparative advantage method (RSCA) it was shown that SADC countries lost their comparative advantage in trade with food. The correlation of index of selected food security indicators to regional political stability was not proved.Potravinová bezpečnost je ovlivňována mnoha faktory, které se podle FAO dělí do čtyř kategorií. Jednou z těchto kategorií je potravinová dostupnost, jež úzce souvisí s domácí produkcí jídla, stejně tak ale i s mezinárodním obchodem a s volným pohybem komodit na mezinárodním trhu. Země jižní Afriky se v roce 1992 sjednotily do Jihoafrického rozvojového společenství (SADC) a jejich obchodní politiky prošly značnou změnou, jež se projevila výrazným otevřením jejich ekonomik mezinárodnímu obchodu. Cílem této práce bylo zhodnotit, jak se tato situace promítla do situace s potravinovou dostupností a potravinovou bezpečností v zemích SADC. Výzkum byl založen na analýze sekundárních dat organizací zabývajících se potravinovou bezpečností a mezinárodním obchodem (FAOSTAT, WTO, Světová Banka) pomocí běžných analytických metod. Výsledky ukázaly, že objem importovaného jídla vzhledem k domácí produkci jídla se stále zvyšuje a v roce 2011 dosahoval 51%. Stejně tak se zvyšuje i objem domácí produkce a exportu jídla ze zemí SADC. Podařilo se prokázat určitou závislost importu jídla ze zahraničí na indexu zásoby potravin na obyvatele, stejně tak i závislost domácí produkce jídla na indexu zásoby potravin na obyvatele. Také se použitím teorie o komparativní výhodě (RSCA) ukázalo, že země SADC ztratily komparativní výhodu v obchodu s jídlem. Naopak se nepodařilo prokázat vztah souboru vybraných indikátorů potravinové bezpečnosti s politickou stabilitou v regionu.
Klíčová slova:
komparativní výhoda; obchod s jídlem; potravinová bezpečnost; potravinová dostupnost; SADC