Název:
Clostridium butyricum jako probiotikum
Překlad názvu:
Clostridium butyricum as a probioticum
Autoři:
Veselá, Jana ; Rada, Vojtěch (vedoucí práce) ; Pechar, Radko (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Probiotika jsou dnes definovaná jako živé mikroorganizmy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele. Důkazy pozitivních účinků probiotik se velice rychle rozšiřují v oblasti gastroenterologie. Nalézají využití při léčbě průjmů souvisejících s používáním antibiotik, gastroenteritid a intolerance laktózy.
Existuje celá řada různých organismů, které mohou být klasifikovány jako probiotické. Mezi nejčastěji používané patří rody Lactobacillus a Bifidobacterium. Probiotické vlastnosti však vykazují i klostridie. Stále četnější jsou zprávy o probiotickém potenciálu Clostridium butyricum.
Cílem této studie bylo tedy zhodnotit účinnost Miya-Gold (doplňkové krmivo, které obsahuje životaschopné spory probiotického kmene Clostridium butyricum MIYAIRI 588 jako účinnou látku) v oblastech zlepšení konverze krmiva, zvýšení průměrného denního přírůstku a finální tělesné hmotnosti u kuřat na výkrm. Dále se také sledovalo zlepšení stability střevní mikrobioty a mikrobioty volete.
Zjistili jsme, že průměrná hmotnost jedinců ve skupině s přídavkem Miya- Gold, byla statisticky významně vyšší (P <0,05), než v kontrolní skupině ve dnech 7, 10, 20 a 49. Podle analýzy mikrobioty ve 42. dnu byla zjištěna statisticky významně nižší (P >0,05) množství Escherichia coli ve slepém střevě a rovněž nižší množství Escherichia coli a koliformních bakterií ve voleti. Analýza také prokázala nižší hodnotu pH ve voleti v Miya-Gold skupině.
Dále byla provedena analýza mastných kyselin s krátkým řetězcem a bylo zjištěno statisticky významně vyšší (P <0,05) množství kyseliny máselné ve slepém střevě u Miya-Gold skupiny.
Výsledky naznačují schopnost Miya-Gold pozitivně ovlivnit výkonnost i střevní mikrobiotu brojlerových kuřat.Probiotics are live microorganisms that, when administered in adequate amounts, confer a health benefit on the host. Evidence of positive effects of probiotics is rapidly expanding in gastroenterology. Probiotics find use in antibiotic-associated diarrhea, gastroenteritis and lactose intolerance.
Many different strains of bacteria are considered as probiotic, including clostridia. The most used probiotics are Lactobacillus and Bifidobacterium species. But there are also suggestions that some Clostrium butyricum strains could be also probiotic.
Aim of this study was therefore to evaluate the effectiveness of Miya-Gold (a feed additive containing viable spores of probiotic Clostridium butyricum MIYAIRI 588 strain as an active substance) to the improvement of feed conversion, average daily gain and final body weight in the chickens for fattening and also to observe the improvement of the stability of the gut and crop microbiota.
We found statistically significantly higher (P < 0.05) average weights of individuals in Miya-Gold group than in the control group at the day 7, 10, 20 and 49. By the analysis of microbiota we found at the day 42 statistically significantly lower (P < 0.05) amounts of Escherichia coli in the caecum and Escherichia coli and coliform bacteria in the crop and also lower pH in the crop in the Miya-Gold group.
The analysis of short-chain fatty acids was also performed and we found statistically significantly higher (P < 0.05) amount of butyrate in the caecum of Miya-Gold group.
The results indicate the ability of Miya-Gold to affect positively the performance and the intestinal microbiota of broiler chickens.
Klíčová slova:
Clostridium butyricum; klostridie; Miya- Gold; probiotika; střevní mikrobiota