Název:
Vliv organických látek produkovaných fytoplanktonem na koagulaci huminových látek
Překlad názvu:
The influence of algal organic matter on the coagulation of humic substances
Autoři:
Novotná, Kateřina ; Drdová, Š. ; Načeradská, Jana ; Pivokonský, Martin ; Janda, V. Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Konference Pitná voda, Tábor (CZ), 20160523
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Příspěvek se zabývá výzkumem koagulace huminových látek v přítomnosti peptidové/proteinové složky látek produkovaných fytoplanktonem (AOM). Použity byly peptidy/proteiny izolované z AOM sinice Microcystis aeruginosa. Studována byla účinnost koagulace uvedených látek samostatně i současně s důrazem na jejich vzájemné působení. Ukázalo se, že pro odstranění huminových látek je potřebná podstatně vyšší dávka koagulačního činidla než pro srovnatelné množství sinicových peptidů/proteinů. Následně bylo také zjištěno, že přítomnost AOM peptidů/proteinů příznivě ovlivňuje koagulaci huminových látek (významně snižuje potřebnou dávku koagulačního činidla) a naopak, prokazatelně tedy dochází k interakcím mezi různými typy organických látek. Nejvyšší účinnosti koagualce bylo pro všechny sledované látky dosaženo v oblasti mírně kyselého pH, odstraněno bylo až 80 % DOC.The article deals with coagulation of humic substances (HS) in presence of cyanobacterial peptides/proteins produced by Microcystis aeruginosa. The results show that the peptides/proteins may have a positive impact on the coagulation of HS – under certain conditions, higher removal was achieved using lower coagulant dosage. Additionally, the existence of interactions between the peptides/proteins and HS was proved.
Klíčová slova:
AOM (Algal Organic Matter); coagulation; humic substances; Microcystis aeruginosa; peptides/proteins Zdrojový dokument: Sborník konference Pitná voda 2016, ISBN 978-80-905238-2-1
Instituce: Ústav pro hydrodynamiku AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný na vyžádání prostřednictvím repozitáře Akademie věd. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0260052