Název:
Vliv doby macerace na množství asimilovatelného dusíku u moštů révy vinné
Autoři:
Škrobák, Stanislav Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomové práce se zabývá vlivem doby macerace na množství asimilovatelného dusíku u moštů révy vinné. V literární části je obecně popsána role dusíku v révě vinné a problematika asimilovatelného dusíku, tedy dusíku využitelného kvasinkami. V experimentální části byly vybrány 2 odrůdy, "Tramín" a "Rulandské bílé". Hrozny těchto odrůd byly po odstopkování a pomletí macerovány 48 hodin. Od každé odrůdy byly 2 varianty, první nechlazená a druhá chlazená na 5°C. Odběr vzorků probíhal po 0, 2, 4, 12, 24 a 48 hodinách macerace a u vzorků byl následně měřen obsah asimilovatelného dusíku a další parametry. Tyto výsledky byly statisticky vyhodnoceny a byl zkoumán vliv macerace na obsah asimilovatelného dusíku a jiných obsahových látek v moštu.This diploma thesis is deal with influence of maceration period on the amount of yeast assimilable nitrogen that it is in wine must. In literary part I generally described role of nitrogen in vine and yeast assimilable nitrogen. In experimental part were choosen two varieties, "Tramín" and "Rulandské bílé". The grapes of these varieties were macerated for 48 hours after stemming and milling. Both of these varieties were made in two different ways, the first was uncooled and the second was cooled to 5 degrees. Sampling was carried out after 0, 2, 4, 12, 24 and 48 hours of maceration and volume of yeast assimilable nitrogen and other parameters were measured in the samples. These results were evaulated statistically and influence of maceration period on the amount of yeast assimilable nitrogen and other volumetric substances in must of grape vine were researched.
Klíčová slova:
asimilovatelný dusík; dusík; macerace; studená macerace