Název:
Stav ekologického zemědělství v Jihomoravském kraji se zaměřením na ekologické vinohradnictví a vinařství
Autoři:
Stojanová, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce na téma "Stav ekologického zemědělství v Jihomoravském kraji se zaměřením na ekologické vinohradnictví a vinařství" bylo v rámci literárního přehledu charakterizovat principy a stav ekologického zemědělství v ČR se zaměřením na vinohradnictví a vinařství. V experimentální části práce bylo cílem zpracovat celkový přehled subjektů registrovaných v systému ekologického zemědělství v Jihomoravském kraji. Přehled ekologických subjektů v Jihomoravském kraji byl vypracován z veřejně dostupných údajů MZe ČR, jež byly analyzovány a výstupy zpracovány do tabulek a grafů. Podrobněji byly charakterizovány subjekty ekologických pěstitelů a zpracovatelů hroznů révy vinné. Pro ošetření situace při provozování ekologického vinohradnictví a vinařství v praxi (zjištění negativ a pozitiv) byl vytvořen dotazník určený pěstitelům a zpracovatelům vinných hroznů. Návratnost šetření byla vyšší než 50 %. Z hlavních zjištění lze uvést jako stěžejní následující: zájem o ekologické pěstování a zpracování hroznů révy vinné se neustále zvyšuje, k čemuž dopomáhá nejen finanční podpora v podobě dotací, ale také zájem chránit zdraví přírody i spotřebitele. Naopak velkou nevýhodou ekologického zemědělství obecně je vyšší náročnost na manuální práci a na vědomosti zemědělce.The aim of the dissertation on the topic of "Status of organic farming in the Southern Moravia region with a focus on organic viniculture and winemaking" was, within the literary overview, to characterize principles and condition of organic farming in the Czech Republic with a focus on the viniculture and winemaking. The aim of the experimental part of the thesis was to elaborate general overview of the subjects registered in the system of organic farming in the Southern Moravia region. The overview of organic subjects in the Southern Moravia region was elaborated from the publicly accessible data MZe CR (Ministry of Agriculture) which were analysed and the results were elaborated into the charts and graphs. The subjects of the organic grapevine producers and manufacturers were characterized in detail. The questionnaire for the grapevine producers and manufacturers was created to take care of the situation while running the organic viniculture and winemaking in practice (finding out negatives and positives). The feedback of the research was higher than 50%. The crucial findings are following: the interest in the organic grapevine producing and manufacturing is constantly rising with the help of not only financial support, but also the interest to protect nature and consumers. On the other hand the disadvantage of the organic farminf is higher demands on manual work and knowledge of the farmer.
Klíčová slova:
analýza subjektů; ekologické pěstování révy vinné; ekologické zemědělství; Jihomoravský kraj; vinohradnictví a vinařství na Moravě
Instituce: Mendelova univerzita v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Text práce je neveřejný, pro více informací kontaktujte osobu uvedenou v repozitáři Mendelovy univerzity. Původní záznam: http://is.mendelu.cz/zp/index.pl?podrobnosti=63063